“Puţini copii ajung să iubească cărţile prin propriile forţe. În general, cineva trebuie să îi introducă în minunata lume a cuvintelor scrise, cineva trebuie să le arate calea”,

                                                                                                                                                                                                        Orville Prescott, critic de carte New York Times

 

Carte îmParte – puterea imaginii în dezvoltarea dragostei pentru lectură

 

 

A învăţa să citeşti reprezintă o parte vitală a procesului de dezvoltare a copilului, fiind o poartă către un viitor mai luminos. Este fundaţia a ceea ce va reprezenta succesul copilului – la şcoală, în viaţa socială, în luarea unor decizii, câştigarea independenţei sau în plan profesional.  An de an însă, asistăm la o îndepărtare tot mai profundă a copiilor faţă de lectură, cu implicaţii devastatoare asupra  formării lor educaţionale şi asupra societăţii.

Răspunsul Asociaţiei pentru Creativitate la această realitate dureroasă s-a concretizat, în ultimii doi ani, prin realizarea unor proiecte destinate copiilor din medii defavorizate, prin intermediul cărora am reuşit să aducem alături de aceşti elevi scriitori şi ilustratori, împreună cu minunatele lor creaţii. “Carte îmParte”, proiectul din acest an, cofinanţat tot prin AFCN, vizează atât copiii din Şcoala Gimnazială nr. 4 Buftea, din judeţul Ilfov, şi profesorii lor, dar şi elevi şi dascăli de pretutindeni. Tuturor le vom dedica o serie de activităţi cu ajutorul cărora vor avea parte de instrumente noi necesare în procesul educaţional.

Ce aduce nou proiectul “Carte îmParte”, ne explică Alina Tudor, managerul programului: “Din experiența proiectelor derulate până acum pentru dezvoltarea creativității copiilor, am înțeles că prin practică și dialog, aceştia sunt mai predispuși să învețe și să rețină detalii din activitatea educaţional-artistică. De aceea, prin lectura interactivă și desenarea sau ilustrarea poveștilor, credem că elevii își vor dezvolta pasiunea pentru povești, asigurând prezența cărților în viața lor ca tineri și apoi ca adulți. De asemenea, am constatat o nevoie reală de materiale suport, inclusiv webinarii practice, pentru cadrele didactice. Aşadar, în acest nou proiect am inclus toate aceste aspecte, într-o manieră cât mai atractivă şi modernă”.

Ediţia din această toamnă a proiectului Asociaţiei pentru Creativitate mizează pe puterea imaginii în stimularea apetitului pe lectură. Vizăm atât publicul adult (cadre didactice sau părinţi), cât şi elevi care vor avea posibilitatea să vizoneze o serie de tutoriale video realizate împreună cu scriitorii şi ilustratorii implicaţi în proiect, gândite să susţină procesul de dezvoltare a dragostei pentru citit.

Îmbinând atelierele creative deşfăşurate, în această toamnă, în clasele Şcolii Nr. 4 Buftea, cu sesiunile de suport pentru cadrele didactice (webinarii şi tutoriale), proiectul “Carte îmParte” se bucură şi în acest an de susţinerea unor scriitori şi ilustratori deosebiţi: Laura Grunberg, Carmen Tiderle, Simona Epure, Andreea Iatagan, Bilyana Velikova, Vali Petridean, Diana Tivu, Ionuț-Robert Olaru. De asemenea, îi vom avea alături pe partenerii noştri Asociaţia Europeană a Profesioniştilor din Educaţie Edumi și Asociația Full Learning Experience.

Programul “Carte îmParte” este un proiect derulat de Asociaţia pentru Creativitate şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, prin care dorim să aducem mai aproape de copii literatura română contemporană, într-un dialog direct între aceştia şi autorii şi ilustratorii invitaţi, dar şi să venim în sprijinul profesorilor, oferindu-le materiale suport, în format modern şi accesibil.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

 

Carte Imparte - trailer scriitori

Academia de Creativitate/Asociaţia pentru Creativitate lansează seria tutorialelor creative dedicate cadrelor didactice şi persoanelor interesate de mediul educaţional. Realizate în cadrul proiectului Carte ÎmParte, iniţiativă co-finanţată AFCN, tutorialele video îi are drept invitaţi pe unii dintre cei mai în vogă autori de carte pentru copii ai momentului: Carmen Tiderle, Laura Grunberg, Andreea Iatagan şi Simona Epure. În cadrul proiectelor anterioare, dar şi în atelierele creative desfăşurate la Academia de Creativitate, am observat că învățătorii și profesorii au nevoie de instrumente actualizate pentru a dezvolta dragostea pentru lectură. Pe de altă parte, copiii proveniţi din medii slab dezvoltate economic au foarte puţin sau deloc acces la cărţi în general, nu mai vorbim de volume de calitate, adaptate nevoilor generaţiei actuale. Din aceste motive, am dezvoltat un proiect care se adresează pe de o parte copiilor între 6 și 10 ani, printr-o serie de întâlniri cu scriitorii, iar pe de altă parte vizează învățătorii, profesorii și părinții copiilor (adulți cu vârste între 30 și 45 de ani), printr-o serie de tutoriale de specialitate, ca sursă alternativă de dezvoltare a creativității la micii cititori sau ilustratori de mâine. Cele patru scriitoare vă vor introduce în imaginarul construit în volumele lor de poezie sau proză. De asemenea, vor vorbi despre tendinţele actuale în literatura pentru copii, vă vor oferi sfaturi şi idei prin intermediul cărora cei mici pot fi atraşi spre lectură. Aceste resurse suport pentru profesori pot fi instrumente excelente în realizarea planurilor educaţionale pentru clasele primare. Aşadar, vă invităm să urmăriţi seria de tutoriale video creative Carte ÎmParte, ce vor fi distribuite gratuit pe canalele social-media ale Academiei de Creativitate şi pe site-ul nostru!

Urmăriţi-ne pe: Blog: http://academiadecreativitate.ro/proi…

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?…

Instagram: @academiadecreativitate

Carte Imparte - trailer ilustratori

Academia de Creativitate/Asociaţia pentru Creativitate lansează seria tutorialelor creative dedicate cadrelor didactice, elevilor şi persoanelor interesate de mediul educaţional. Realizate în cadrul proiectului Carte ÎmParte, iniţiativă co-finanţată AFCN, tutorialele video îi are drept invitaţi pe câţiva dintre ilustratorii celor mai apreciate cărţi pentru copii ale momentului: Diana Tivu, Anca Smarandache, Bilyana Velikova şi Ionţ-Robert Olaru. Alături de aceştia, pregătim tutoriale video creative în care povestim despre cum au luat naştere personajele cărţilor incluse în proiect, despre tehnicile folosite şi despre emoţia fiecărei ilustraţii. Prin proiectele Asociaţiei pentru Creativitate (http://academiadecreativitate.ro/asociatie/), ne dorim să dezvoltăm dragostea copiilor pentru lectură, să punem în valoare frumuseţea ilustraţiilor care însoţesc poveştile şi să oferim cadrelor didactice modele şi idei necesare în îndrumarea copiilor în lumea magică a cărţilor. Aşadar, vă invităm să urmăriţi seria de tutoriale video creative Carte ÎmParte, ce vor fi distribuite gratuit pe canalele social-media ale Academiei de Creativitate şi pe site-ul nostru!

Urmăriţi-ne pe: Blog: http://academiadecreativitate.ro/proiecte/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100060538154490

Instagram @academiadecreativitate

Resurse Educationale