Poveștile prin viață prin creativitate este un proiect cultural dezvoltat de Academia de Creativitate și co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural, cu scopul de a (re)aduce poveștile în viața celor mici, încurajând lectura și dezvoltarea creativității de la cele mai fragede vârste.

La baza proiectului stă Alina Tudor, fondatoarea Academiei de Creativitate pentru copii. Inspirată de experiența cu cei mici și motivată de studiile alarmante care certifică faptul că 42% dintre elevii români sunt incapabili să înțeleagă un text citit la prima vedere și alți 42% dintre adulți nu citesc niciodată cărți, Alina s-a hotărât să aducă lectura mai aproape de copii și viitori adulți mai aproape de cultură.

Alina Tudor, manager proiect Poveștile prin viață prin creativitate: “Din experiența programelor de creativitate dezvoltate cu și pentru copii, am înțeles că practica și dialogul joacă un rol esențial în procesul înțelegere și asimilare a unor noțiuni noi. Mai mult decât atât, copiii au o predispoziție nativă de a fi expresivi prin acțiunile lor. Tocmai de aceea, prin lectura interactivă și modelarea sau ilustrarea poveștilor, aceștia  își vor dezvolta creativitatea și pasiunea pentru lectură, asigurând prezența cărților în viața lor ca tineri și apoi ca adulți. Sunt de părere că  dezvoltarea apetitului pentru lectură încă din primii ani de viață este esențială pentru înrădăcinarea acestui obicei și intră în responsabilitatea fiecăruia dintre noi, ca părinți, dincolo de cea a dascălilor.”

Astfel, au prins contur cele două componente ale proiectului:

  • Seriile de șapte ateliere de lectură interactivă susținute de scriitori de literatură pentru copii, care vor citi din cărțile lor pentru ca apoi să intre în dialog cu cei mici, provocându-i să dea glas ideilor despre povestea ascultată. Scopul atelierelor este acela de a stimula înțelegerea poveștilor românești cu ajutorul lecturii și al dialogului.
  • Seriile de șapte ateliere de creație susținute de artiști a căror activitate este corelată cu literatura: ilustratori sau artiști plastici alături de care copiii vor confecționa marionete sau personaje de poveste, desene și planșe pictate. Scopul atelierelor este acela de a stimula interpretarea poveștilor străine prin desen și meșteșug.

O parte din autorii care vor fi invitați pentru a modera cele șapte ateliere de lectură interactivă sunt: CIPRIAN MĂCEȘARU (Super, sunt un gândac!),  IULIA IORDAN (Povești din calendar, Luli și căsuța din copac, Călătorie printre ierburi și lumină), DORINA-GRAȚIELA AOLĂRIȚI (Povești nemaipovestite), FLORIN BICAN (Bookătăria de texte și imagini, Și v-am spus povestea așa), ADINA ROSETTI (Domnișoara Poimâine, Joaca de-a timpul, De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?, Aiurea-n tramvai).

La cele șapte întâlniri cu artiștii plastici, vor fi citite cărți de povești din literatura internațională contemporană, urmate de un atelier creativ. În funcție de specializarea invitatului, copiii fie vor realiza cu mânuțele lor, din materialele pe care le punem la dispoziție, personajele din poveste (elefantul multicolor Elmer sau pisica năzdrăvană Mog), fie vor desena sau ilustra planșe cu fragmente din poveste (Findus pornit la pescuit cu Pettson, Mica prințesă și întâmplările ei). O parte dintre artiștii plastici pe care intenționăm să îi invităm sunt următorii: CRISTIANA RADU, SIMONA VILAU, GRAȚIELA ȘERBAN-AOLĂRIȚI, CARMEN ACSINTE, RAMONA SLUG.

Cele șapte lecturi cu scriitorii români contemporani de literatură pentru copii vor fi înregistrate și prelucrate audio și vor fi transformate în pastile audio care vor fi accesibile publicului interesat pe site-ul academiei. De asemenea, planșele și personajele realizate de copii alături de artiștii plastici invitați vor fi reunite într-o expoziție specială, menită să scoată în evidență creativitatea celor mici și setea pe care o au pentru carte și chiar artă.

Vă invităm să rămâneți aprope de noi și să urmăriți anunțurile despre organizarea atelierelor de lectură și creație. Atelierele durează două ore, cu o pauză de 15 minute, timp în care cei mici pot servi biscuiți, ceai și fructe. Participarea este gratuită!

Alina Tudor

Manager programe

despre proiectul ``Povestile prind viata prin creativitate``