Atelierele cu Povești este un proiect cultural derulat de Academia de Creativitate pentru Copii și co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural, cu scopul de a aduce mai aproape lectura de copii, promovând în același timp cultura scrisă autohtonă. Atelierele cu Povești continuă astfel cu succes seria atelierelor organizate în cadrul proiectului “Poveștile prind viață prin creativitate”, derulat în 2019 de Academie, fiind de data aceasta o variantă îmbunătățită, care pune accent pe literatura română contemporană și care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 – 13 ani.

Proiectul presupune întâlnirea cu 8 autori români de literatură pentru copii și cu tot atâția tineri artiști implicați în ilustrarea cărților sau în dezvoltarea abilităților creative manuale la tânăra generație. Proiectul își propune să dezvolte un dialog artistic între scriitorii de literatură pentru copii, artiștii plastici și copiii care doresc să își exprime creativitatea, emoțiile, curiozitatea și setea de a înțelege lumea din aproape în aproape.

Astfel, în cadrul proiectului vor fi organizate 8 ateliere ce vor avea în centrul atenției lectura unei cărți chiar de către autorul său, acesta fiind și punctul de pornire pentru a explora creativitatea copiilor prezenți. Alături de coordonatorul artistic al atelierului, cei mici vor porni într-o nouă  aventură: aceea de a recrea povestea sau personajul principal prin diverse tehnici precum desenul, pictura, colajul sau bricolajul, contribuind astfel la înțelegerea poveștilor românești prin lectură și dialog și dezvoltarea creativității copiilor prin desen și meșteșug.

Autorii ce vor fi invitați în cadrul atelierelor pentru a-și citi cărțile sunt următorii:

  • Victoria Pătrașcu: „Ziua în care a fugit somnul” (ilustrații de Irina Dobrescu);
  • Lavinia Braniste „Melcușorul” (ilustrații de Veronica Neacșu);
  • Ioana Chicet Macoveiciuc: „Băiețelul cu aripa de fluture” (ilustrații de Lavinia Trifan);
  • Cristina Andone: seria „Povești din pădurea muzicală” (ilustrații de Adriana Gheorghe, Sebastian Opriță, Thea Olteanu);
  • Laura Grunberg: „imPrOVESTI cu lucruri mici, hazlii, firești” (ilustratii de Bilyana Velikova);
  • Carmen Tiderle: „Marele acoperiș” (ilustratii de Vali Petridean);
  • Petre Crăciun: „Povești din țara copiilor fericiți” (ilustratii de Anca Smărăndache).

Alături de ei, artiștii plastici care au confirmat participarea la ateliere sunt: Irina Dobrescu, Veronica Neacșu, Lavinia Trifan, Sebastian Opriță, Bilyana Velikova, Vali Petridean, Georgiana Chițac și Anca Smărăndache.

De asemenea, în cadrul proiectului va mai fi realizat și un scurt video care să contribuie la promovarea literaturii contemporane românești.

Atelierele cu Povești își propun astfel să contibuie la dezvoltarea gustului pentru frumos prin cultură, dar și iubirea de carte ca mod de petrecere a timpului liber în rândul copiilor și al tinerilor.

*Din cauza situației de criză cunoscută la nivel mondial în aceasta perioadă, demararea proiectului și organizarea atelierelor de lectură a fost amânată până la o dată care va fi comunicată ulterior în funcție de evoluția lucrurilor și deciziile legislative din perioada următoare. Vă invităm să rămâneți alături de noi pe pagina de Facebook a proiectului shorturl.at/dhkl1 pentru a asculta povești înregistrate de autorii români, dar și informații interesante despre noile lecturi.