Academia de Creativitate încurajează cititul de la cele mai fragede vârste prin proiectul “Atelierele cu Povești

 

Academia de Creativitate a derulat în perioada martie – octombrie 2020 proiectul Atelierele cu Povești, cu scopul de a încuraja cititul de la vârste fragede, ca parte a strategiei de prevenire a analfabetismului funcțional în România. În cadrul proiectului co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional au fost organizate 8 ateliere de lectură online, la care au participat peste 300 de copii din țară și din străinătate.

“Ne-am propus să aducem lectura, într-un mod plăcut, în viața copiilor prin organizarea atelierelor de lectură cu o componentă interactivă și creativă: invitând autorul și ilustratorul cărții să le citească și să lucreze alături de ei, prin diverse tehnici de desen, colaj sau bricolaj, personajele de poveste sau anumite scene din carte. În felul acesta, ne-am asigurat că le-am captat interesul copiilor și că aceștia au trecut prin filtrul minții mesajul cărții, a declarat Alina Tudor, manager de proiect al Atelierelor cu Povești.

Mai mult decât atât, în cadrul proiectului a fost lansat și un video de promovare a lecturii în rândul copiilor, realizat în cadrul atelierelor la care aceștia au luat parte. În filmul de prezentare, autorii și ilustratorii au fost invitați să spună din propria experiență cum se simt ei atunci când citesc și ce rol a avut lectura în viața și dezvoltarea lor ca adulți, oferindu-le astfel un exemplu copiilor, care riscă să cadă pradă tentației gangeturilor și a metodelor de relaxare facilă.

“Lectura m-a ajutat să mă cunosc mai bine pe mine, să cunosc mai bine ceea ce este în jurul meu și să cunosc experiențe pe care eu, probabil, nu le voi trăi niciodată”, povestește Petre Crăciun, unul dintre autorii implicați în proiect și cel care a scris cartea „Povești din Țara copiilor fericiți”

Lectura mă face să mă simt mai inteligentă, mai bogată, mai liberă și mai aproape de acest om, care este scriitorul”, a adaugat Lavinia Braniște, autoarea cărții “Melcușorul”.

“Lectura pentru mine este, a fost și va fi o mare bucurie! Datorez enorm cărților pe care le-am citit. Cu ele am călătorit, am cunoscut oameni interesanți, am trăit alături de ele toate sentimentele!” mărturisește Victoria Pătrașcu, autoarea cărții „Ziua în care a fugit somnul”.

*Atelierele cu Povești este un proiect derulat de Academia de Creativitate și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, cu scopul de a aduce lectura mai aproape de copii și de a preveni astfel analfabetismul funcțional. Rata analfabetismului funcțional în România este de 42%, plasându-ne astfel pe primul loc în UE și la acest capitol.