Articole

Carte ÎmParte – încurajăm dragostea pentru lectură prin ateliere creative şi instrumente video educative

By November 22, 2022 No Comments

“Cititul mă plictiseşte!”, “Nu îmi place să răsfoiesc o carte…prefer să mă joc pe tabletă”, “Citesc la şcoală şi…atât”, “Nu am cărţi acasă” sau “Nu m-a îndrumat nimeni să citesc”… vă sună cunoscut? Deşi este o realitate dureroasă, numeroşi copii din România fie nu sunt motivaţi să citească, fie nu au acces la cărţi. Nu este de mirare că, an de an, ţara noastră înregistrează rezultate tot mai slabe în analizele nivelului educaţional. Acesta este unul dintre motivele pentru care noi, cei de la Asociaţia pentru Creativitate, ne-am hotarât să aducem poveştile mai aproape de copii.

“Carte ÎmParte” este deja al patrulea proiect derulat prin AFCN, după “Poveştile prin viaţă prin creativitate”, “Ateliere cu poveşti” şi “Poveşti Desenate”. Prin intermediul acestor proiecte, ne dorim să îi încurajăm pe copii să citească mai mult, să citească mai atent, să încerce să înţeleagă textul, dar, nu în ultimul rând, să citească de plăcere. Ei trebuie să înţeleagă, încă de la vârste mici, că lectura reprezintă baza a ceea ce ei vor deveni din punct de vedere educaţional, social şi, de ce nu, emoţional.

Întâlniri magice cu scriitorii

Experienţa numeroşilor ani în care am lucrat cu copiii în diferite ateliere ne-a arătat că, pentru a-I atrage pe cel mic spre minunata lume a cărţilor, este nevoie de o abordare mai apropiată de sufletul lui. Copiii au o atracţie înnăscută pentru poveşti. Ele îi liniştesc, le arată lumea cu bune şi cu rele, îi învaţă despre viaţă, despre ce e în jurul lor, despre ei înşişi, reprezintă un moment de magie şi de apropiere de persoana care le citeşte.

Tocmai de aceea, s-a născut ideea de a aduce în faţa copiilor persoana care a imaginat universul dintr-o carte. Întâlnirile cu autorii şi ilustratorii reprezintă astfel centrul activităţilor desfăşurate în cadrul proiectelor Academiei de Creativitate. Întâlniri pline de emoţie de ambele părţi. Întâlniri în care copiii învaţă despre cum prinde viaţă o carte, de la ideea născută în mintea scriitorului, la universul desenat de ilustrator şi drumul străbătut de un volum proaspăt ieşit din tipografie până când acesta ajunge în mâinile curioase ale unui mic cititor.  Aceste ore sunt cu adevărat magice şi rămân adânc întipărite în memoria copiilor. Autorii mărturisesc, de asemenea, că aceste momente alături de copii îi inspiră, îi motivează; energia lor reprezintă o adevărată hrană sufletească.

În acest an, proiectul Carte ÎmParte a adus în faţa elevilor patru dintre cele mai în vogă autoare de carte pentru copii din România. Laura Grunberg, Andreea Iatagan, Simona Epure şi Carmen Tiderle au primit cu bucurie invitaţia noastră de a dărui unor copii din medii defavorizate, unii cu risc de abandon şcolar, clipe de neuitat în compania unor personaje fantastice. Atelierele s-au desfăşurat în clasele din ciclul primar de la Şcolile Gimnaziale Nr.3 şi 4 Buftea, circa 170 de elevi participând activ. Fie că am povestit despre întâmplările amuzante prin care trec nişte vrăjitoare ieşite din comun (Povestea celor trei vrăjitoare toante – Simona Epure), fie am vorbit despre sentimente (Îmbrăţişătoarea – Laura Grunberg), am salvat lumea gâzelor de Neculoare cu ajutorul iepurilor înţelepţi („Iepurele înțelept și secretul poveştilor” de Andreea Iatagan) sau am spus versuri amuzante (“Trecere pentru pitoni” – Carmen Tiderle), atelierele noastre creative au adus multe zâmbete şi, sperăm, un îndemn către lectură.

De asemenea, copiii au primit în dar cărţile incluse în proiect, cu autograful autoarelor. În total peste 230 de cărţi au ajuns în bibliotecile de acasă sau au fost donate unor copii aflaţi în dificultate.

Puterea imaginii în dezvoltarea dragostei pentru citit

Carte ÎmParte, alături de celelalte proiecte ale Academiei de Creativitate, pune însă accentul şi pe importanţa ilustraţiilor. Explorarea unei cărţi este distractivă, dar, în acelaşi timp, deschide noi orizonturi, ajutându-l pe cel mic să îşi extindă experienţele şi să îşi dezvolte limbajul, gândirea critică şi creativitatea. Ilustraţiile unei cărţi dau viaţă paginilor şi oferă instrumente nepreţuite care îl ajută pe micul cititor să înţeleagă povestea, îl stimulează, fiind o reală hartă a naraţiunii.

Dacă în proiectele trecute ilustratorii au lucrat direct cu copiii, anul acesta ne-am apropiat mai mult de tendinţa lor de a îmbrăţişa informaţia venită din mediul on-line. Împreună cu artiştii invitaţi în proiectul Carte ÎmParte (Bilyana Velikova, Anca Smarandache, Diana Tivu şi Ionuț-Robert Olaru) am conceput o serie de tutoriale video, disponibile în mod gratuit pe pagina Academiei pentru Creativitate – http://academiadecreativitate.ro/category/tutoriale/ sau pe canalul de Youtube al Asociaţiei noastre- https://www.youtube.com/@asociatiapentrucreativitat1313/videos.

Instrumente video educaţionale

Nu mai e niciun secret că digitalizarea are şi va avea un cuvânt din ce în ce mai greu de spus în procesul educaţional. Tutorialele video au câştigat constant popularitate în rândul tinerilor şi se dovedesc a fi instrumente importante ce pot fi folosite cu succes în pedagogie. Video-urile, prin natura lor audio-vizuală, îmbunătăţesc capacitatea de atenţie şi pot să stârnească interesul tuturor. Ele pot, de asemenea, să spargă barierele de timp şi loc, fiind un mijloc comunicaţional eficient. Din aceste motive, ne-am îndreptat atenţia în acest proiect către explorarea digitală a atelierelor de creaţie, printr-o serie de materiale didactice adresate profesorilor şi elevilor. Astfel, împreună cu scriitorii invitaţi oferim cadrelor didactice idei de lucru la clasă, pornind de la cărţile prezentate, iar copiilor le explicăm modalităţile prin care o carte poate fi ilustrată, având drept exemple personajele poveştilor imaginate de artiştii noştri. Facem astfel cunoştinţă cu Vrăjitoarea Prea-Naltă, o familie de musculiţe şi un pinguin, cu un iepure înţelept şi cu libelula Carla sau cu vesela fetiţă Daria.

Reacţiile întâlnirilor cu elevii, profesorii, scriitorii şi ilustratorii ne îndreptăţesc să credem că iniţiativele de tipul proiectului Carte ÎmParte trebuie să continue. Educaţia din România are nevoie de valori, de sprijin, de modele de urmat.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

 

 

Vă mulţumim,

Echipa proiectului Carte ÎmParte

Asociaţia pentru Creativitate

 

Leave a Reply