Articole

Îmi doresc să scriu o carte!

By November 20, 2023 No Comments

“Caut să găsesc în mintea mea cuvintele potrivite ca să-i fac pe oameni să nu lase din mână povestea mea”. Aşa gândeşte Daniel, un elev din clasa a V-a de la Colegiul Naţional “Ion Neculce” din Bucureşti. Daniel, împreună cu colegii săi din clasele mai mare, a participat la atelierele de scriere creativă organizate de Asociaţia pentru Creativitate în cadrul proiectului “Eu cred în poveşti cu zâne”. Este o gândire matură, potrivită pentru un scriitor care îşi respectă cititorii. Lucrarea lui Daniel face acum parte din volumul colectiv publicat datorită acestui proiect, prin care micii scriitori au fost încurajaţi să intre în această minunată lume – “Eu cred în poveşti cu zâne”.

Daniel şi colegii săi au avut ocazia să asculte sfaturile unor scriitori profesionişti consacraţi – Lavinia Branişte şi Ciprian Măceşaru. Pentru toţi elevii din România, dar în special pentru cei care visează ca numele lor să apară într-o zi pe coperta unei cărţi, Asociaţia pentru Creativitate le oferă câteva sfaturi.

Citeşte cât mai mult!

Discuţiile purtate de elevi cu scriitorii Lavinia Branişte şi Ciprian Măceşaru s-au axat şi pe necesitatea lecturii. Pentru a se dezvolta armonios cognitiv, social şi emoţional, toţi copiii trebuie să citească. Şi să citească dincolo de bibliografia obligatorie de la şcoală.

Ciprian Măceşaru le-a recomandat copiilor să citească marii autori, de la cei vechi până la contemporani. “Le spun mereu copiilor că nu există om căruia să nu i se potrivească o carte bună, trebuie doar să o descopere, fie ajutat, fie de unul singur. Prin urmare, nu cred într-o listă infailibilă, potrivită pentru toată lumea. E bine să știi care sunt marii scriitori ai lumii, dar nu e nicio tragedie dacă nu îți place Proust, să zicem, atâta vreme cât reușești să ai un bun „comerț” afectiv și intelectual cu alți scriitori.”, spune Ciprian Măceşaru. O listă întreagă de titluri recomandate de el le puteţi găsi în interviul pe care ni l-a acordat: Interviu cu Ciprian Măceşaru – Despre literatura pentru copii, muzică şi viaţa de scriitor

Nu contează dacă îţi place să călătoreşti prin tot felul de genuri literare sau dacă preferi unul singur. Important este să citeşti. Acest lucru va deschide multe lumi, îţi va da energie şi îţi va hrăni creativitatea! Ciprian Măceşaru amintea în interviu că plăcerea de a citi l-a dus pe drumul către scris.

Nu te întreba: Ar trebui să continui să scriu?

Întreabă-te mai degrabă: Îmi place să scriu? Aş continua să scriu chiar dacă ar apărea diferite piedici?

Arta scriitoricească trebuie exersată şi iar exersată, perfecţionată cu fiecare text terminat. “Să scrie mult, dar să nu se grăbească să publice. Să se bucure de experiența scrisului, dar să-și dorească mereu să scrie mai bine.”, îndeamnă Ciprian Măceşaru.

Atât Lavinia Branişte, cât şi Ciprian Măceşaru le-au recomandat copiilor să scrie în jurnal. Este un exerciţiu excelent. De asemenea, să îşi noteze idei, gânduri, întâmplări care pot fi mai târziu adevărate subiecte care pot fi abordate.

Răbdare!

“Acest proces este unul îndelungat… În timp, se formează un exerciţiu, o intuiţie a autorului care îi spune ce direcţie trebuie să urmeze”, le-a spus Lavinia Branişte tinerilor participanţi la atelierele de scriere creativă.

Despre răbdare le-a vorbit şi Ciprian Măceşaru. “Să scrieţi mult, dar să nu vă grăbiţi să publicaţi”. (…) “Cu proza situația e diferită. E nevoie să construiești cu răbdare, iar răbdarea, trebuie să recunosc, uneori mi-a lipsit. Nu degeaba am scris, împreună cu Dan C. Mihăilescu, Despre nerăbdarea de a fi răbdător.”

Timpul este în avantajul copiilor. Fiind la început de drum, micii scriitori au timp să experimenteze şi să exerseze. Scrisul trebuie să fie pură plăcere, o bucurie venită din libertatea de a-ţi exprima sentimentele, gândurile, ideile!

Leave a Reply