dezvoltarea copilului

Câte soluții la o problemă poate găsi juniorul tău?

By October 2, 2014 No Comments

brainstorming_copii

Un cadou pentru o zi de naștere, activități în aer liber, subiectul unei compuneri pentru școală sau ideea unui colaj – vi s-a întâmplat ca atunci când îi întrebați pe cei mici părerea lor despre cele de mai sus, să vă dea doar un singur răspuns, fără a se gândi la alternative?

Când vine vorba de creativitate, prima idee care ne apare în minte este, de cele mai multe ori, un clișeu, văzută sau auzită undeva, fără a fi (re)gândită în totalitate. De aceea, pentru a încuraja creativitatea și spiritul critic în copiii noștri, este necesar să-i învățăm să-și creeze propriile idei și păreri.

Astfel, am decis ca astăzi să vorbim despre brainstorming – beneficii, reguli și metode.

Brainstormingul este un exercițiu de creativitate, des întâlnit în publicitate, marketing, PR, și în domeniul afacerilor. Iată câte avantaje are activitatea de brainstorming pentru cei mici:

* îi ajută să-și concentreze atenția asupra unui singur subiect

* le arată că pot exista mai multe idei și puncte de vedere diferite

* îi încurajează să-și spună părerea fără a le fi teamă de critică

* le dezvoltă abilitățile de comunicare și exprimare

* îi determină să-și folosească cunoștințele anterioare în a învăța ceva nou

* îi ajută să genereze un număr consistent de idei diferite

* le crește încredere în sine, descoperind că pot găsi mai multe soluții la probleme

* le antrenează imaginația și creativitatea

* îi învață să colaboreze și le arată că de cele mai multe ori, ideile foarte bune apar în discuții și schimb de păreri

Poți face brainstorming doar tu cu juniorul, însă ar fi indicat să implici și alte persoane (copii de vârsta lui, membri din familie, etc.) pentru a-i arăta cum să interacționeze într-un grup mai mare.

Alege o temă de brainstorming care să-l atragă pe cel mic, cum ar fi ce activități ați putea organiza pentru petrecerea lui aniversară sau pentru o zi de weekend. Când este destul de mare să înțeleagă operațiile matematice, pentru a-l învăța valoarea banilor, setați un buget pentru ziua lui de naștere și, prin brainstorming, alegeți variantele care se încadrează în suma stabilită.

Regula de bază este că în prima etapă, cea de generare a ideilor, nu există răspuns corect sau incorect; focusul este pe găsirea cât mai multor variante. Pune accentul pe respectarea fiecărui răspuns, fără a-l critica sau a râde, intimidând astfel persoana în cauză.

Iată cum poți organiza sesiunea de brainstorming pentru a dezvolta cât mai mult imaginația juniorilor:

* pregătește stimuli vizuali. Personaje din desene animate, peisaje, combinații de culori sau cuvinte cheie – sunt binevenite imagini care să inspire stări și emoții, în funcție de subiectul ales. 

* alege un fond muzical. În timp ce unor copii, muzica le poate distrage atenția, pe alții, versurile și ritmul îi ajută să se concentreze mai bine. De asemenea, muzica poate activa anumite amintiri sau gânduri, punând astfel în circuit experiențe trecute.

* folosește jucării. Mașinuțele, căluții sau păpușile pe care cel mic le îndrăgește îl vor ajuta să creeze povești și să dezvolte scenarii diferite pe baza aceleiași intrigi.

* pune întrebările potrivite. Dacă vezi că este blocat după primele două răspunsuri, încearcă să-l încurajezi în a găsi mai multe opțiuni, prin astfel de întrebări: „cum ar fi dacă…?”, „ce altceva am putea încerca?”, „ce altceva este la fel de important?”, „cu ce putem înlocui jocul/obiectul/activitatea X?”

Deși există multe moduri de a face brainstorming, copiilor le este cel mai ușor să urmărească vizual răspunsurile găsite. Astfel, notează-le pe o coală mare de hârtie sau pe o tablă, alăturând un desen inspirat de răspunsul respectiv. Poți scrie subiectul brainstormingului în centru și apoi, în cercuri sau sub diverse ramuri, variantele pe care le găsiți împreună. Ideile similare pot fi scrise în aceeași zonă sau conectate prin linii colorate, astfel încât să genereze alte intepretări.

După ce ați găsit un număr consistent de răspunsuri, luați o pauză. Veți vedea opțiunile dintr-o altă perspectivă și veți putea alege soluțiile potrivite. Prin întrebări ajutătoare, încurajează-ți juniorul să identifice și să elimine opțiunile cel mai puțin potrivite, descoperind avantajele și dezavantajele fiecăreia. Apoi, grupați răspunsurile rămase în categorii și subcategorii, astfel încât să aveți doar câteva variante finaliste.

În funcție de vârstă, puteți folosi brainstormingul pentru diferite subiecte, de la familiarizarea cu mediul înconjurător până la a găsi soluții pentru temele de școală. De exemplu, în câte moduri poți descrie marea? Sau munții? Câte tipuri de animale, plante sau insecte cunoști? Ce i-ar plăcea cititorului să afle în continuare din compunerea X pe care o scrii?

Activitatea repetată de brainstorming îi ajută pe cei mici să-și deprindă obiceiul de a găsi alternative și de a-și pune întrebări vis a vis de primele soluții care le trec prin minte. De asemenea, brainstormingul le arată copiilor că indiferent de situație, dacă ești flexibil, poți găsi o soluție. Până la urmă, cu cât există mai multe restrângeri, cu atât este nevoie de mai multă creativitate pentru a descoperi varianta potrivită.

Imaginea a fost preluată de aici.

Raluca Dumitrescu

Leave a Reply