dezvoltarea copilului

Știai cât este de important ca cel mic să aibă un jurnal?

By March 14, 2014 No Comments

jurnal copiiA venit timpul ca juniorul tău să înceapă să țină un jurnal. Nu, nu am greșit scriind junior în loc de adolescent, iar dacă te gândești că un jurnal nu este altceva decât mărul discordiei dintre părinții care vor să știe tot și tinerii care ascund tot, ei bine…sperăm ca citind acest articol, să te răzgândești.

În primul rând, ce efect are întreținerea unui jurnal asupra dezvoltării emoționale a copiilor? 

Dacă scriu constant despre evenimente trecute sau despre visurile lor, copiii vor ajunge să-și înțeleagă mai bine sentimentele, să reducă stresul și să se simtă mai puțin triști și singuri. Ținând o evidență a momentelor importante și a sentimentelor pe care le-au cauzat, cei mici își vor controla mai bine reacțiile și fricile, și vor ști să găsească noi soluții atunci când se află în impas. De asemenea, jurnalul este o bună modalitate prin care își pot dezvolta imaginația, ce ii va ajuta să conștientizeze ce își doresc pentru viitor.

Întreținerea unui jurnal îi ajută pe copii să-și creeze identitatea și le sporește siguranța de sine. De ce nu, jurnalul va fi primul lor proiect de lungă durată, la care pot lucra independent, așa cum le dictează starea, fără nicio constrângere.

De multe ori, dacă cei mici nu știu că un lucru poate fi făcut, nu îl vor face. Așa că nu toți copiii au inițiativa de a-și exprima sentimentele prin desene sau cuvinte și, mai ales, nu într-un loc fix, cum este un jurnal. Voi puteți fi cei care sugerează începerea unui caiet de creativitate. Inițial, acesta poate fi un loc unde cel mic să-și exerseze creativitatea și să deprindă obiceiul de a interpreta prin propriul filtru ceea ce se întâmplă în jurul său. Nu uitați că odată cu vârsta și pe măsură ce dorința de intimitate va crește, juniorul vostru va dori să-și păstreze jurnalul doar pentru ochii lui. Respectați-i spațiul privat și fiți fericiți că lucrează, chiar dacă nu este conștient de asta, la dezvoltarea lui personală.

Să nu crezi că dacă cel mic încă nu știe să scrie, nu poate avea un jurnal! Nici gând! El este capabil să se exprime în multe alte feluri. Iată cum îl poți ajuta să le descopere:

  • încurajează-l să exprime ceea ce simte printr-un desen sau o pictură. Ce culoare are fericirea? Dar tristețea, ce formă are? 
  • găsiți un subiect care îi place (înghețată, lumea subacvativă) și faceți împreună un colaj din orez pictat, paste colorate, coji de portocală sau orice aveți la îndemână și crezi că îi stimulează simțul creativ
  • învăță-l să creeze animalul lui preferat, din hârtie, prin metoda origami
  • descoperiți împreună dacă i-ar plăcea să colecționeze ceva. Vrea să păstreze ghioceii din acest an presați în caiet? Sau poate vrea să-și lipească în jurnal scoicile adunate de pe plajă și să creeze povești în jurul lor?
  • cum ar fi dacă îi lipești în caiet poze cu cei din familie și îl încurajezi să nu se simtă stingherit să le deseneze cele mai trăznite accesorii? Până la urmă, prin asemenea activități, nepotrivite  în public, îl înveți să fie sincer cu el însuși în jurnal.
  • dacă este un fan al muzicii, îndeamnă-l să deseneze ce-i inspiră un anumit cântec. Sau desenează-i un portativ și, fără a-i explica notele, sugerează-i să traseze cum sună melodia lui preferată.
  • pentru a-i dezvolta abilitățile de citire și scriere, decupați împreună litere din ziare sau reviste și lipiți-le în caiet, formând noi cuvinte sau cere-i să-ți povestească o întâmplare și redactează totul întocmai cum spune; apoi ajută-l să citească ce ai scris.
  • pentru a se cunoaște mai bine, pune-i diverse întrebări și încurajează-l să-ți răspundă printr-un desen: Dacă ai fi un animal, ce ai alege să fii și de ce? Ce superputere crezi că ai? Care e mâncarea ta preferată? De ce îți este cel mai frică? Ce ți-ar plăcea să faci mâine și de ce? Cum crezi că arată o mașină de făcut ciocolată?

Iar dacă jurnalul îi reflectă personalitatea, atunci de ce să nu-i dați o mână de ajutor să-și asambleze propriul caiet? Astfel, puteți experimenta cu diverse forme, culori și tipuri de hârtie.

O posibilitate ar fi chiar să reciclați un caiet sau o agendă veche, modificându-i doar coperțile. De asemenea, puteți construi ceva de la zero, cosând paginile împreună sau asamblând un cotor cu ajutorul piunezelor. Iată câteva imagini care sperăm să vă inspire.

Cu timpul, cei mici nu vor mai avea nevoie de ghidare și vor ști exact ce fel de conținut li se potrivește cel mai bine. Dacă decid să nu mai întrețină un jurnal, nu îi forțați în niciun fel, vor reveni la el atunci când simt nevoia. În general, copiii introvertiți, înclinați spre visare și analizarea propriilor sentimente, sunt cei care se confesează cel mai des cu ajutorul creioanelor și culorilor. 

Copiii voștri au deja un caiet de gânduri? Iar dacă nu, îi veți încuraja să înceapă unul? 

Imaginile folosite în acest articol au fost preluate de pe platforma www.pinterest.com.

Raluca Dumitrescu

Leave a Reply