din culisele Academiei

Academia de Creativitate sau despre cum se cresc parintii de catre copiii lor…

By April 28, 2013 No Comments

academia de creativitate

Asa cum bine stiti, de mai bine de doua saptamani Academia noastra s-a deschis oficial si copiii au inceput sa isi faca drum spre ateliere cu mare drag. Acest proiect dedicat creativitatii s-a nascut in sufletul meu odata cu fetita mea si, tot impreuna cu ea a si crescut si s-a dezvoltat, capatand de-a lungul timpului o incarcatura personala dar care m-a ajutat sa gasesc raspunsuri la intrebarile care pana atunci mi se pareau de nedeslusit.

Inconjurata in permanenta de optimismul si veselia Ilincai, am inteles ca dezvoltarea si cresterea copilului este un proces dual si nu voi putea spune niciodata ca am invatat tot ce se putea in acest domeniu pentru ca fiecare secunda imi aduce noi provocari si, ca atare, noi “subiecte” de insusit. Cu siguranta, toti parintii care stau de vorba cu fiii lor inteleg punctul meu de vedere si se aseaza cu demnitate langa mine in banca la scoala aceasta emotionala a parintilor.

Auzisem candva o vorba care m-a urmarit ceva timp, se referea la faptul ca de fapt cei mici isi cresc si educa parintii. Intr-adevar, o gluma buna din perspectiva adeptilor de educatie cu “palma”. Dar, cred foarte tare ca exista adevar in aceasta formulare, bineinteles pastrand esenta mesajului si nu dimensiunea lui… Astfel, am descoperit de-a lungul celor cinci ani ca tot ceea ce am invatat in scoli si cursuri este egal cu zero daca nu raportez informatia in mod direct la copilul meu, daca nu il ascult si daca nu il privesc ca pe egalul meu.

Asa a aparut practic Academia de Creativitate, jucandu-ma si dscutand cu fiica mea despre cele mai nastrusnice inventii ale imaginatiei ei. Am descoperit ca are nevoie sa stie foarte multe lucruri dar, mai ales, are nevoie sa inventeze, sa descompuna idei, sa le comunice, sa creeze!

Proiectul acestei academii de creativitate incearca sa acopere cat mai mult nevoia nativa a copiilor de a fi inventivi prin tot felul de activitati, de la modelaj, pictura, desen, colaj, cusut, decupat pana la sesiuni de muzica si miscare sau cantece de grup.

Imi doresc sa construim o comunitate, de aceea incurajez foarte tare destramarea barierelor intre membrii acesteia, fie ca e vorba de copii, parinti sau coordonatori de cursuri. Este foarte interesant cum functioneaza grupurile, ele se formeaza pe criterii nebanuite si transmit toate dorinta de a infaptui.

Copiilor mai mici si bebelusilor le-am pregatit sesiuni de playgroup foarte atractive. Incercand sa pastram diversitatea in acest program, le aducem in fata in fiecare zi altceva pentru a activa alti “senzori” in dezvoltarea acestora. De la culori, creioane, carioca, creta si foarfece pana la paste fainoase fierte si colorate sau coca. Acestia sunt receptivi, scorbolesc peste tot si testeaza toate provocarile sub zambetele triumfatoare ale masinii de spalat, pe care mamicile le apreciaza dupa fiecare intalnire 🙂

Ma bucur mult ca am demarat acest proiect care este foarte aproape de sufletul meu si promit sa revin cu noutati, sa impartasesc idei si emotii dobandite aici.

Cu drag,

Alina

Leave a Reply