dezvoltarea copilului

Cum putem fi creativi în acest sezon?

By January 31, 2014 No Comments

Știm cu toții cât de mult iubesc copiii noștri zăpada. Astfel, ne-am gândit că ar fi folositoare câteva sfaturi despre tipurile de activități prin care cei mici pot descoperi oportunitățile creative pe care zăpada le oferă, și își pot dezvolta pasiunea pentru povești și lucru manual. Desigur, opțiunile sunt infinite și vă încurajăm să descoperiți, împreună cu juniorii voștri, cum puteți folosi texturile zăpezii și gheții pentru a crea peisaje pline de culoare.

Decorațiuni din gheață

Umpleți câteva baloane cu apă în care ați dizolvat vopsea alimentară sau ați clătit pensulele de acuarele colorate, legați-le bine la capăt și lăsați-le peste noapte la congelator. Când au înghețat complet, tăiați cu o foarfecă baloanele și dezveliți minunate sculpturi colorate de gheață. Puteți decora pervazele, balconul, sau le puteți ascunde afară, în zăpadă.

decoratie gheata copii

O altă idee ar fi să puneți câte o rămurică de brad, o jucărie, sclipici sau ce le mai trece prin minte juniorilor într-un bol sau o farfurie adâncă. Apoi, umpleți bolul cu apă și băgați-l la congelator sau lăsați-l peste noapte afară, în zăpadă. A doua zi veți descoperi noi decorațiuni de gheață, numai bune pentru a le agăța în copac sau a orna masa unui mic dejun de iarnă.

decoratie gheata copii 2

Pictură în zăpadă

Umpleți recipientele rămase de la lichidul de spălat geamuri (puteți folosi și sticle normale de plastic, însă va trebui să le faceți 4-5 găuri în dop) cu apă colorată (din nou, vopsea alimentară sau acuarele). Acum ieșiți cu juniorii voștri la zăpadă și fiți creativi!

pictura in zapada copii

pictura in zapada copii 2

Dacă este prea frig afară, aduceți-i micuțului vostru artist niște zăpadă într-o farfurie/lighean și încurajați-l să experimenteze cu noua pânză.

pictura in zapada copii 3

Cum vi se pare un joc de X și 0 în zăpadă?

Nu numai că va fi foarte amuzant, dar îl va ajuta pe cel mic să-și exerseze gândirea abstractă și va învăța să observe imaginea de ansamblu. Nu e puțin pentru cel mic să treacă de la un pătrat pe hârtie la unul chiar de dimensiunile corpului său!

X si 0 in zapada copii

Să hrănim vrăbiuțele!

În zilele geroase de iarnă, vrăbiuțele sunt în căutare de hrană și de multe ori ne bat în pervaz pentru ajutor. Iată câteva idei ingenioase pentru cum le putem diversifica meniul micilor necuvântătoare (să recunoaștem, cel mai adesea le presărăm doar firimituri de pâine) și cum, în același timp, ne putem dezvolta simțul estetic.

Umpleți o coajă de portocală cu semințe, nuci, untură, pâine, stafide sau porumb. Dacă vreți să agățați „tratația” de o creangă în curte sau în parc, puteți atașa două sau trei sfori, ca în imagine.

hrana pasari creativ

Dar ce spuneți de un șirag făcut din fructe confiate? 

hrana pasari creativ 2

Din alune și popcorn?

hrana pasari creativ 3

Din mere și alune?

hrana pasari creativ 4

Sau de un con „tăvălit” prin miere sau unt de arahide și semințe de porumb?

hrana pasari creativ 5

Oameni de zăpadă „cu personalitate”

Cum noi nu suntem la fel, așa nici oamenii de zăpadă nu ar trebui să fie! Construiți împreună cu micuțul vostru prieteni din zăpadă, care să reflecte pasiunile și preferințele sale!

De exemplu, este piticul vostru fan Harry Potter?

om de zapada harry potter

Sau i-ar plăcea să aibă un prieten cu nas de bomboană și ochi de jeleu?

om de zapada dulciuri

De asemenea, omul de zăpadă poate fi un bun refugiu pentru păsărelele înfometate. Îi puteți adăuga pe cap o porție din mixurile amintite mai sus.

hrana pasari creativ 6

Globuri de poveste

Iar când zăpada se va topi, cum puteți păstra o parte din peisajul de iarnă? Nimic mai simplu! Nu aveți nevoie decât de un borcan, adeziv, ulei sau apă, sclipici, o jucărie și multă imaginație.

Lipiți jucăria de interiorul capacului de la borcan; umpleți borcanul cu ulei sau apă (ninsoarea va dura mai mult datorită consistenței uleiului), adăugați sclipiciul și aveți grijă să îl sigilați corect. Micuțul vostru va fi extrem de încântat să vadă cum una dintre jucăriile lui preferate este parte dintr-o poveste de iarnă. Desigur, sclipiciul poate avea orice culoare, din moment ce zăpada nu este doar albă într-un peisaj fantezist.

glob de zapada creativ

glob de zapada creativ 2

glob de zapada creativ 3

Acum, dragi părinți, ieșiți cu cei mici la joacă, iar dacă aveți și alte sugestii despre cum juniorii noștri își pot dezvolta potențialul creativ cu ajutorul zăpezii, vă invităm să le împărtășiți!

*Imaginile au fost preluate de pe diferite site-uri de Internet; menționăm că nu deținem drepturi asupra niciuneia.

Raluca Dumitrescu

Leave a Reply