“Povești Desenate”

curajul unei călătorii la școala copiilor năzdrăvani, în căutarea dragostei pentru lectură

 

Bucuria ascultării unei povești spusă chiar de autorul ei, emoția unui desen realizat sub îndrumarea unui ilustrator profesionist și mai ales un prețios autograf așternut pe o carte la care mulți copii pot doar să viseze, așa putem traduce experiența proiectului “Povești Desenate” (https://www.facebook.com/Povesti-Desenate-1202044449934149), ajuns acum la final.

Demersul Asociației pentru Creativitate a obținut o finanțare prin Administrația Fondului Național Cultural (AFCN), la secțiunea “Promovarea culturii scrise”, făcând astfel posibilă întâlnirea dintre elevii școlilor din orașul Chitila cu o serie de autori de carte românească pentru copii și cu ilustratorii acestor volume. Astfel, peste 200 de copii au avut posibilitatea să asculte aventurile unor personaje fantastice, povestite chiar de autorii cărților: Victoria Pătrașcu, Ioana Nicolaie, Magda Cojocea și Mihaela Coșescu. Atelierele de lectură din școlile “Ion Vișoiu”, „Ion Olteanu”, „Eleonora Iliescu”și Rudeni au fost însoțite de sesiuni de exercițiu creativ, conduse de ilustratorii poveștilor pentru copii (Petru Dumbrăvician, Sidonia Călin, Maria Borțoi și Andrei Măceșanu). Le mulțumim, pe această cale, pentru dăruirea cu care au răspuns invitației noastre!

În inimă ne-au rămas cuvintele învățătoarelor care au povestit cu câtă emoție au primit copiii cărțile de povești cu autografele perechilor de scriitori-ilustratori, fiind atât de încântați să le citească imediat.

“Una dintre cele mai frumoase întâlniri cu copiii a fost prilejuită, anul acesta, ca și anul trecut, de proiectul Academiei pentru Creativitate, inițiatoarea Poveștilor Desenate, care a adus scriitori și ilustratori în fața unor copii curioși și creativi. De fiecare dată, plec cu zâmbetul pe buze de la aceste întâlniri”, a mărturisit scriitoarea Victoria Pătrașcu.

De altfel, experiența proiectului “Povești Desenate” văzută de o parte dintre invitații noștri poate fi descoperită prin intermediul interviurilor publicate pe site-ul Academiei pentru Creativitate (https://academiadecreativitate.wordpress.com/)

Atelierele de lectură din școlile din Chitila au fost urmate de o altă serie de întâlniri, de data aceasta în mediul online. Peste 260 de copii s-au înscris la serile de lectură, făcând cunoștință cu personajele cărților: „O rețetă de curaj”, de Victoria Pătrașcu, Călătoria lui Medilo”, de Ioana Nicolaie, “Irina și Școala Veverițelor”, de Magda Cojocea și “Calul năzdrăvan”, de Mihaela Coșescu. Și de data aceasta, a fost o bucurie imensă de ambele părți. Copiii au cunoscut oameni remarcabili, care le-au descris procesul prin care o carte prinde viață, de la ideea izvorâtă în mintea autorului, la alegerea ilustrațiilor și publicarea volumului.

Alături de cărțile de povești, copiii școlilor din Chitila au primit în dar un set de ilustrații originale, semnate de cei patru ilustratori. O invitație pe care o facem copiilor să își stimuleze creativitatea. Același cadou îl oferim tuturor copiilor, ilustrațiile putând fi descărcate în mod gratuit de pe site-ul Academiei pentru Creativitatehttp://academiadecreativitate.ro/proiecte/povesti-desenate/

Nu i-am uitat nici pe cei care au grijă zi de zi de educația copiilor. Pentru toate cadrele didactice, în parteneriat cu Asociația Europeană a Profesioniștilor din Educație (Edumiwww.edumi.ro), am organizat 2 webinarii. Cum analfabetismul funcțional este problemă cu adevărat îngrijorătoare în România, cele două sesiuni s-au bucurat de un interes foarte mare din partea cadrelor didactice, cu peste 8.000 de vizualizări în timp real fiecare. Profesorii au vrut să afle cum pot stimula dragostea copiilor pentru lectură și cum ar putea fi implementat un astfel de proiect în cât mai multe comunități din țară.

Ne bucură interesul cu care proiectul “Povești Desenate” a fost primit atât de copii, de scriitori și ilustratori, cât și de profesorii cu care am colaborat. Însă ne dorim ca niciun copil să nu fie lăsat în urmă. Ne dorim ca fiecare școală să poată oferi exact ceea ce are nevoie un copil pentru a se putea dezvolta armonios. Iar punctul de plecare îl constituie tocmai capacitatea unui copil de a putea citi și înțelege. De aceea, ne dorim ca aventura “Poveștilor Desenate” să continuie în cât mai multe unități de învățământ din România.

 

Vă mulțumim!

Asociația pentru Creativitate

Monica Tătaru

Comunicare proiect ”Povești Desenate” – 0737030391

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Povești Desenate

o lume întreagă de cucerit prin intermediul lecturii și artei

 

„Cel mai mare bine pe care adulții pot să-l facă – urmașilor lor și societății – este să le citească copiilor.“

(Carl Sagan – astronom, scriitor și comunicator)

 

Călătoria Asociației pentru Creativitate continuă cu mare bucurie în tărâmul poveștilor. De data aceasta, prin proiectul Povești Desenate, zeci de personaje vor pătrunde în casele și inimile copiilor din comunitățile defavorizate din orașul Chitila. Demersul nostru a primit o nouă finanțare prin Administrația Fondului Național Cultural (AFCN), la secțiunea “Promovarea culturii scrise, după ce, cu sprijinul aceleiași instituții, am derulat cu succes proiectele „Poveștile prind viață prin creativitate”, în 2019, și „Atelierele cu povești”, în 2020.

Alături de scriitorii Ioana Nicolaie, Victoria Pătrașcu, Mihaela Cosescu, Magda Cojocea și ilustratorii Sidonia Călin, Andrei Măceșanu, Petru Dumbrăvicean și Maria Borțoi, vom inspira copiii din unitățile de învățământ din Chitila către dragostea pentru carte și lectură. Prin intermediul atelierelor desfășurate în cadrul școlilor, dar și prin cele online, îi vom familiariza pe acești copii cu lumea minunată a literaturii românești contemporane, lectura fiind corelată cu activități plastice menite să fixeze informațiile primite.

Proiectul “Povești Desenate”, pe care îl propunem pentru a doua parte a anului 2021, are la bază experiența acumulată în 2020. Atunci, prin campania de distribuire de cărți de literatură pentru copii cu titlu gratuit în școlile din apropierea Bucureștiului (Chitila, în special), am constatat că foarte mulți dintre copiii cu care am interacționat nu aveau deloc cărți acasă. Aceștia s-au bucurat enorm de micul dar oferit de Academia de Creativitate pentru Copii sub umbrela căreia sunt desfășurate activitățile Asociației.

Alina Tudor, managerul programelor derulate de Academia de Creativitate, consideră că experiența acumulată în cadrul proiectelor anterioare și determinarea tuturor actorilor implicați vor însufleți “Poveștile Desenate” în așa fel încât acestea să stârnească în inima copiilor interesul pentru lectură și frumos.  Întâlnirile dintre cărți și copii sunt întotdeauna un spectacol datorită elementelor de surpriză pe care fiecare copertă le ascunde, dar și pentru multitudinea de emoții pe care le proiectează în sufletul fiecărui cititor. De data aceasta, proiectul va aduce bucurie în inimile unor copii pentru care fiecare titlu înseamnă mai mult curaj, mai multă încredere și perspective noi spre cunoaștere”.

Pe lângă întâlnirile dintre copii și cele 4 cupluri de scriitori – ilustratori, vom realiza un set de desene originale, care să poată fi colorate ulterior de copii. Setul va fi tipărit și distribuit gratuit, dar va fi disponibil și online, pentru învățătorii și părinții care caută surse alternative de dezvoltare a creativității micilor cititori sau ilustratori de mâine.

În plus, în cadrul a 2 webinarii, organizate în parteneriat cu Asociația Europeană a Profesioniștilor din Educație , proiectul “Povești Desenate” va fi prezentat unui număr mare de cadre didactice. Profesorii și educatorii vor putea astfel interacționa cu scriitorii și ilustratorii invitați, scopul întâlnirilor fiind acela de a împărtăși experiența acumulată în cadrul proiectului și facilitarea accesului elevilor la lectură.

Ne dorim ca proiectul nostru să fie un pas în plus în drumul acestor copii de a descoperi minunata lume a poveștilor românești. În acest fel, contribuim la creșterea gradului de conștientizare asupra importanței cititului și educației pentru viitorul copiilor și societății. Știm foarte bine situația copiilor României în ceea ce privește analfabetismul funcțional, a capacității reduse de a citi și de a înțelege un text, țara noastră aflându-se pe ultimele locuri din Europa la aceste capitole. Pentru copiii din mediile defavorizate, situația este însă una critică, în condițiile în care familiile acestora nu își permit să cumpere o carte pentru cei mici și nici nu își dau seama de valoarea unei astfel de cărți.

Pentru acești copii, descoperirea lecturii poate reprezenta calea către o viață mai bună. Cititul este o poartă către libertate, către noi descoperiri, achiziții, interese. Un pas către o nouă lume, a imaginației, creativității, încrederii în propriile forțe.

”Povești Desenate” este un proiect derulat de Academia de Creativitate și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, cu scopul de a promova lectura în rândul copiilor din mediile defavorizate, în primul rând, și de a realiza unu dialog artistic între scriitorii de literatură pentru copii, ilustratorii acestor povești și acești copii, cărora dorim să le dezvoltăm gustul pentru frumos prin cultură, dar și iubirea cărților ca mod de petrecere a timpului liber.