Descriere

Asociaţia pentru Creativitate porneşte într-o aventură de neuitat împreună cu micii artişti din Chitila! Cum experienţa din #CălătorEŞTI ne-a adus multe satisfacţii, continuăm şi în această vacanţă de vară seria atelierelor culturale. Proiectul „Școala de acasă: întâlniri creative și educative” se bazează pe o abordare interdisciplinară: literatura face echipă cu dramaturgia, pentru o mai bună înțelegere a mesajului, dar și pentru dezvoltarea empatiei în rândul copiilor, iar artele vizuale (desenul, fotografia) și artele plastice (ceramica) se completează pentru dezvoltarea creierului și creșterea apetitului pentru activități recreative artistice. Toate atelierele vor avea la bază jocul, ca element central în dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Timp de două săptămâni, în atelierele organizate la Şcoala Gimnazială “Ion Olteanu” Chitila, copiii se vor bucura de prezenţa şi mentoratul unor profesionişti din domeniul cultural: cineasta Anca Ciuclaru, scriitoarele Victoria Pătraşcu şi Iulia Iordan, ilustratoarele Irina Cangeopol şi Mihaela Vezenţan, artiştii vizuali Alina Tudor şi Răzvan Neagoe.

Arta are marele dar de a crea comunităţi tolerante, de a dezvolta spiritul creativ, dar şi pe cel civic, ea aduce un plus de valoare în educaţia fiecărui individ. Tocmai de aceea, „Școala de acasă: întâlniri creative și educative” urmăreşte construirea unei abordări ce are la bază cultura, în multiplele ei forme, în scopul de a forma un spirit educat în rândul copiilor din comunităţi dezavantajate.

Jurnal de tabără - „Școala de acasă: întâlniri creative și educative”

Ne amintim cu nostalgie de zilele toride şi pline de veselie din vacanţele de vară. Pentru fiecare dintre noi, această perioadă înseamnă libertate, prietenie, timp nelimitat de joacă, bucuria de a descoperi şi de a încerca lucruri noi. Tabăra de vară reprezintă locul ideal în care toate aceste atribute pot fi regăsite şi mai putem adăuga un lucru foarte important – factorul educativ, pentru că, sub alte forme, copiii îşi pot continua parcursul instructiv într-un mod creativ.

Pentru a doua vară la rând, Asociaţia pentru Creativitate organizează o tabără cultural-educativă în care copiii au plăcerea de a petrece timp împreună, de a se juca, dar şi de a descoperi frumuseţea artei în multiplele ei forme. Pentru noi, acest timp este deosebit de preţios pentru că tabără se adresează în special copiilor cu posibilităţi financiare reduse sau cei proveniţi din comunităţi vulnerabile.

Anul acesta, paşii noştri s-au îndreptat spre Şcoala “Ion Olteanu” din Chitila, unde am întâlnit copii plini de viaţă, curioşi, dornici să înveţe zi de zi lucruri noi. Jurnalul nostru de tabără vă va purta şi pe voi în bucuria oferită de „Școala de acasă: întâlniri creative și educative”.

1 iulie – Dezvoltare personală prin arta dramatică, cu Anca Ciuclaru

Tabăra noastră a început, cum altfel, având în centru ideea de joc. Dar nu orice fel de jocuri, ci exerciţii inspirate din arta teatrală menite să conştientizăm mediul înconjurător şi să punem accent pe exersarea atenţiei şi coordonării corporale. Cineasta Anca Ciuclaru ne-a purtat în această lume şi ne-a arătat că “jocul este cel mai puternic instrument de învățare. Prin el înveți, fără ca măcar să îți dai seama, să cauți soluții creative aici și acum, să îți dezvolți atenția și coordonarea, să înțelegi valoarea echipei și să îți găsești locul și rolul care ți se potrivește cel mai bine, te ajută să socializezi sănătos, să empatizezi cu cei din jur și să îți dezvolți abilitățile.”

2 iulie – Ceramică, cu Alina Tudor

Continuăm în aceeaşi atmosferă ludică. De data aceasta, jocul este susţinut de modelaj, căci lutul are marele dar de a ne atrage în lumi interioare nemaiştiute şi de a descătuşa latura creativităţii. Atelierul de ceramică condus de artista Alina Tudor le-a oferit copiilor posibilitatea să experimenteze, să se bucure de versatilitatea lutului de a prinde diferite forme şi de a exprima emoţii.

3 iulie – Atelier de lectură, cu Victoria Pătraşcu

Tot despre sentimente am vorbit şi în a treia zi de tabără, când aventurierii noştri au întâlnit-o pe scriitoarea Victoria Pătraşcu. Victoria este o veche prietenă a Asociaţiei pentru Creativitate alături de care am adus literatura cât mai aproape de copii. Este autoarea a numeroase poveşti, dar, de data aceasta, Victoria le-a propus micilor cititori trei titluri deosebit de atractive: “Peripețiile lui Covrigel”, “Gaston Tomberon, eroul din Aheron”  şi ”Aventurile unui drum de țară”. Din poveştile Victoriei, copiii au aflat ce înseamnă puterea prieteniei, cum putem să trăim în armonie iubind mediul înconjurător şi cum să ne găsim curajul de a ne îndeplini visurile.

4 iulie – Colaj şi desen, cu Irina Cangeopol

Peripeţiile lui Covrigel” şi “Gaston Tomberon, eroul din Aheron” ne-au inspirat şi în ziua dedicată atelierului de colaj şi desen. Irina Cangeopol, profesor şi artist vizual, le-a explicat copiilor tehnicile de colaj, frotaj, asamblaj și pseudo-colaj utilizate cu succes de către artiștii moderni, iar cei mici au fost foarte încântaţi să construiască mici poveşti despre Covrigel sau Gaston Tomberon, realizate cu tehnica colajului.

5 iulie – Artă fotografică, cu Răzvan Neagoe

Sub semnul experimentului a stat şi ziua dedicată fotografiei şi cianotypiei. Am făcut poze cu ajutorul soarelui, îndrumaţi de artistul Răzvan Neagoe. Cianotypia este o trehnică mai puţin cunocută publicului larg, dar extrem de impresionantă. Copiii au fost încântaţi să alcătuiască diferite compoziţii folosind materiale vegetale şi să observe pas cu pas cum se formează o nouă imagine. De asemenea,  Răzvan le-a explicat cum funcţionează un aparat de fotografiat, i-a purtat prin istoria acestei arte.

6 iulie – Joc creativ, cu Veronica Opruţa

Dacă săptămâna a început cu joc, nu puteam să o încheiem în alt mod. Veronica Opruţa, trainer activităţi pentru copii, le-a propus copiilor o serie de jocuri menite să le pună la încercare abilităţile de comunicare, relaţionare, memorare şi atenţie. Nu am uitat de partea creativă, iar Veronica ne-a arătat cum putem să meşterim păsări din materiale reciclabile. A fost o săptămână provocatoare, în care micii aventurieri au învăţat ce înseamnă prietenia, bucria de a fi şi de a învăţa lucruri noi împreună.

7 iulie – Dezvoltare personală prin arta dramatică, cu Anca Ciuclaru

O nouă săptămână în tabăra cultural-educativă împreună cu o altă grupă de aventurieri! Lunea am dedicat-o artei dramatice şi dezvoltării personale prin tehnici inspirate de actorie. Anca Ciuclaru le-a propus copiilor o serie de provocări menite să îi scoată din zona de confort, amintindu-le că exersând astfel de situaţii învăţăm să gestionăm mai bine momentele stresante şi vom dobândi mai multă încredere în noi.

8 iulie – Atelier ceramică, cu Alina Tudor

Ceramica este arta care îmbină într-un mod atât de armonios toate elementele naturii: pământ, apă, aer şi foc. În cel de-al doilea atelier de modelaj în lut, Alina Tudor le-a explicat copiilor din tabăra  „Școala de acasă: întâlniri creative și educative” care este parcursul unui obiect ceramic, de la forma pe care lucrarea o capătă în mâinile artistului, la perioada când pământul se usucă sub acţiunea aerului, urmând ca focul să desăvârşească creaţia.

Copiii au fost fericiţi să îşi exprime creativitatea modelând diferite obiecte din lut şi pictând vasele aduse de Asociatia pentru Creativitate.

9 iulie – Citim împreună cu Iulia Iordan

Aventurierii noştri au plecat în lumea nesfârşită a întrebărilor. “Există Dumnezeu?”, “Ce se întâmplă cu oamenii după ce mor?”, dar şi “De ce este norul albastru?”. Poveştile Iuliei Iordan au stârnit cu siguranţă curiozitatea copiilor de a afla tot felul de lucruri noi. “Efemer” este primul erou cu care elevii au făcut cunoştinţă, iar Iulia i-a provocat să deseneze acest personaj. Aventura a continuat cu “Primul Punct și Al Doilea Punct”, pentru ca în final “Nesupusele” să îi îndemne să scrie o scrisoare către un model demn de urmat în viaţă.

10 iulie – Ţesături din hârtie, cu Mihaela Vezentan

Cu gândul la meşteşugurile bunicilor, am ţesut covoraşe din hârtie, aducând vechi tehnici în contemporan. Mihaela Vezentan, artist care activează în zona textilelor experimentale, le-a explicat copiilor din tabăra „Școala de acasă: întâlniri creative și educative” cum se realizează o ţesătură, povestindu-le despre noţuni ca “urzeală” sau “bătătură”. Ne-am exersat manualitatea şi creativitatea folosind hârtie colorată şi ne-am imaginat diferite modele abstracte sau am încercat să reproducem compoziţii figurative.

11 iulie – Artă fotografică, cu Răzvan Neagoe

Vedere de la fereastra din Le Gras” este prima fotografie din lume şi a fost realizată de inventatorul francez Nicéphore Niépce. Despre ea şi despre primele încercări din arta fotografică le-a vorbit Răzvan Neagoe copiilor din tabăra noastră din Chitila. Elevii au studiat aparatele foto aduse de Răzvan, au făcut fotografii şi au realizat lucrări în tehnica cianotypiei folosind plante şi alte elemente vegetale.

12 iulie – Joc creativ, cu Veronica Opruţa

Pentru câteva ore, copiii din tabăra noastră au uitat de telefoane sau jocuri pe calculator şi au descoperit că adevărata distracţie este alături de prieteni. Veronica Opruţa i-a antrenat în diferite jocuri care au presupus cooperare, creativitate, încredere, empatie sau abilităţi de memorare.

“Şcoala de acasă”, o lume cu imaginaţie

Asociaţia pentru Creativitate a derulat în această vară tabăra cultural-educativă “Școala de acasă: întâlniri creative și educative”, iniţiativă menită să dezvolte o abordare creativă şi să formeze un spirit tolerant prin apropierea copiilor din medii vulnerabile de cultură, în numeroasele ei forme. Anul acesta, paşii noştri s-au îndreptat spre Şcolile Gimnaziale “Ion Olteanu” şi “Prof. Ion Vişoiu” din Chitila, unde am întâlnit copii plini de viaţă, curioşi, dornici să înveţe zi de zi lucruri noi.

Peste 40 de copii au avut bucuria să se întâlnească cu o serie de artişti şi scriitori, alături de care au lucrat obiecte de ceramică, au aflat diferite tehnici fotografice, au descoperit arta colajului şi cea a împletiturilor, au ascultat poveşti şi, mai ales, au învăţat să aprecieze mai mult prietenia. Aşa cum arată şi titlul proiectului, “Şcoala de acasă”, iniţiativa Asociaţiei pentru Creativitate a urmărit crearea unui cadru prietenos, care să le ofere copiilor sentimentul de siguranţă, atât de necesar pentru a impulsiona actul creativ. În acest mediu, beneficiind de mentoratul unor profesionişti din domeniul cultural, tabăra a vizat dezvoltarea personală a copiilor, stimulând imaginaţia, gândirea critică și expresia emoțională.

Toată această experienţă am strâns-o într-un mic Jurnal de tabără, publicat pe www.academiadecreativitate.ro. Ne amintim astfel de atelierele Ancăi Ciuclaru, cea care le-a propus copiilor să iasă din zona de confort, antrenându-i în tot felul de jocuri inspirate de arta dramatică care au pus accentul pe exersarea atenţiei şi coordonării corporale. Ideea exprimării emoţiilor şi sentimentelor a continuat în atelierul de ceramică, condus de artista Alina Tudor. Modelajul este extrem de important în dezvoltarea abilităţilor de exprimare, concentrare, coordonare creier-ochi-mâini. Iar copiii, indiferent de vârstă, trăiesc o bucurie specială modelând şi observând transformările care au loc sub presiunea degetelor.

Poveştile au avut, ca de fiecare dată, rolul lor important în călătoria noastră culturală. Scriitoarele Victoria Pătraşcu şi Iulia Iordan i-au purtat pe aventurierii noştri prin lumea unor personaje care le-au vorbit despre  puterea prieteniei, despre generozitate, curaj sau modele demne de urmat. Toate aceste idei au fost explorate şi mai mult în atelierele de colaj şi ţesături de hârtie coordonate de artistele Irina Cangeopol şi Mihaela Vezentan.

Sprijinită de tehnologie, fotografia face parte, cu siguranţă, din viaţa fiecăruia dintre noi. Însă, în tabăra creativă, copiii au fost încântaţi să descopere istoria acestei arte şi să înveţe, alături de artistul Răzvan Neagoe, tehnica cianotipiei. Toate atelierele au avut ca punct de plecare jocul, căci acesta reprezintă activitatea fundamentală în viața copilului, fiind mult mai mult decât o simplă formă de distracție. El constituie o modalitate naturală de învățare și explorare a lumii înconjurătoare, contribuind semnificativ la dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială a celor mici.

Lucrările de artă realizate de copii reprezintă o fereastră către lumea lor interioară, o expresie autentică a emoțiilor, a gândurilor și a percepției asupra realității. În același timp, aceste creații sunt o sursă inepuizabilă de inspirație și învățare pentru colegii lor. În aceste zile, ceramica, lucrările realizate prin tehnica colajului şi cianotipiei sau ţesăturile în hârtie pot fi admirate de elevii şcolilor “Ion Olteanu” şi “Prof.Ion Vişoiu” din Chitila. Cele două expoziţii au menirea de a stimula participarea copiilor la evenimente culturale, de a impulsiona aprecierea artiştilor şi de a-i încuraja pe copii să formuleze judecăţi de valoare şi de a integra arta în alte activităţi educative.

“Școala de acasă: întâlniri creative și educative” este un proiect realizat de Asociaţia pentru Creativitate şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.