26 de poveşti scrise şi ilustrate de copii au fost publicate în volumul
“Eu cred în poveşti cu zâne”
Alături de elevii Colegiului Naţional “Ion Neculce” şi cei ai Şcolii Gimnaziale Nr. 150 din Bucureşti, Asociaţia pentru Creativitate a călătorit în această toamnă pe tărâmul poveştilor. Aventura a fost cu atât mai interesantă cu cât naraţiunile au fost imaginate chiar de aceşti copii, mici scriitori sau ilustratori participanţi la atelierele proiectului “Eu cred în poveşti cu zâne”.
Într-o lume guvernată de viteză, de inteligenţă artificială, am descoperit cu bucurie copii dornici să citească, să scrie proză, poezie sau jurnal, să deseneze sau să dezbată pe marginea lucrărilor realizate de colegi. Ne-am bucurat să le oferim cadrul necesar desfăşurării atelierelor de scriere creativă şi ilustraţie, să-i îndrumăm, dar mai ales să-i încurajăm.
Proiectul “Eu cred în poveşti cu zâne”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), a vizat în primă fază organizarea unor ateliere de scriere creativă desfăşurate în cadrul celor două unităţi de învăţământ bucureştene. Scriitorii Lavinia Branişte şi Ciprian Măceşaru au fost mentorii elevilor care şi-au dorit să îşi publice primele lor naraţiuni. Cei doi autori le-au vorbit copiilor despre cum putem construi un text, despre personaje, acţiunea dintr-o povestire, autenticitate, forţa dialogului, dar şi despre evoluţia firească a unui scriitor. Autorii invitaţi au primit şi rolul de a evalua şi de a oferi sfaturi fiecărui participant la atelierele de scriere creativă.
Ciprian Măceşaru le-a recomandat copiilor să citească marii autori, de la cei vechi până la contemporani. “Să scrie mult, dar să nu se grăbească să publice. Să se bucure de experiența scrisului, dar să-și dorească mereu să scrie mai bine.” Despre răbdare, exerciţiu permanent şi inspiraţie le-a vorbit elevilor şi scriitoarea Lavinia Branişte: “Am încercat să le explic în linii mari elevilor care sunt tiparele unei poveşti, pentru că mi se pare important să ştim să le construim. Poveştile sunt peste tot, de la reţelele de socializare, până la minutele petrecute cu colegii în staţie, aşteptând autobuzul.”
Atelierele de scriere creativă au fost urmate de cele dedicate ilustraţiei de carte. Desenul este o parte importantă a unui volum pentru copii, tocmai de aceea am invitat două specialiste – artistele Veronica Neacşu şi Anca Smărăndache. Lor le-a revenit misiunea de a-i îndruma pe micii ilustratori. Astfel, având lângă ei textele scrise de colegi, desenatorii au ilustrat minuţios fiecare pagină.
26 de texte au fost selectate pentru a fi publicate în broşura apărută în format digital “Eu cred în poveşti cu zâne”. Naraţiunile şi desenele micilor artişti pot fi apreciate de toţi copiii, părinţii şi profesorii accesând linkul: http://academiadecreativitate.ro/proiecte/eu-cred-in-povesti-cu-zane/brosura/
Proiectul “Eu cred în poveşti cu zâne” s-a îndreptat şi către profesori şi părinţi. Despre suportul pe care adulţii trebuie şi pot să îl ofere adolescenţilor pentru ca aceştia să deprindă dragostea pentru lectură am dezbătut în cadrul a două workshopuri. Ioana Nicolaie, scriitoare, Magda Cojocea, profesor şi consultant educaţional, Steluţa Stoian, psiholog, au fost invitatele celor două întâlniri desfăşurate pe 8 şi 9 noiembrie, la Colegiul Naţional “Ion Neculce” şi Şcoala Gimnazială Nr.150. Am discutat despre nevoia de a ghida adolescenţii pe tărâmul lecturii, despre titlurile obligatorii pentru ca ei să se dezvolte frumos intelectual, moral şi emoţional. “Datoria adulţilor (părinţi şi profesori) este de a le arăta copiilor că în fiecare carte este vorba despre ei. Trebuie să-i fermecăm, să-i cucerim, să le deschidem uşi, să-i provocăm”, le-a spus Ioana Nicolaie participanţilor la workshopul #Eu_cred_în_poveşti_cu_zâne.
Noi, cei din Asociaţia pentru Creativitate, am iniţiat şi condus acest proiect încredinţaţi fiind că toţi copiii au nevoie să crească în lumea poveştilor. Alături de grija de a le oferi confortul material şi emoţional, adulţii trebuie să le dea şansa celor mici să se descopere, să viseze liberi, să cunoască lumea. O pot face prin lectură, prin scris, prin muzică şi artă.
Mulţumim partenerilor noştri media: Iqads, Modernism.ro, Consiliul Municipal al Elevilor şi nu în ultimul rând Administraţiei Fondului Cultural Naţional, prin intermediul căreia este finanţat acest proiect.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Vă invităm să ne urmăriţi pe:
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100060538154490
https://www.facebook.com/asociatiaptcreativitate
Instagram: https://www.instagram.com/asociatiapentrucreativitate
Vă mulţumim!
Echipa Asociaţiei pentru Creativitate