Proiectul „Călătoria zmeilor” pleacă, așa cum spune și titlul, de la călătoria transformatoare a copiilor în adulți. Iar etapa de tranziție numită adolescență aduce cele mai substanțiale  schimbări, pe care vrem să le înțelegem, să le conținem și să le sprijinim. Copiii noștri sunt pe cale să devină zmei – personaje cu puteri deosebite (personalitățile lor) în propria poveste – viața adultă pe care și-o formează. Plecând de la ideea formării, ne-am gândit să avem o vedere tridimensională asupra punctului în care sunt acum, și am introdus modelajul ca manieră de expresie artistică. Literatura este centrul formal al demersului nostru, completat de ceramică și comunicarea coerentă pentru dezvoltare.

„Călătoria zmeilor” este un demers care promovează cultura ca resursă a învățării în formarea adolescenților și schimbarea perspectivei tinerilor față de literatură, care ne dorim să fie parte integrantă din viața lor, nu doar ceva pasager.

Proiectul își propune astfel să dezvolte mai multe tipuri de dialog, plecând de la dialogul dintre cele două arte: scris și modelaj, pentru povești convingătoare, prin dialogul dintre tineri și autori/ceramiști, pentru apropierea de lectură și lucrul efectiv pe creațiile tinerilor; dialogul dintre adolescenți, în echipe de lucru, și dialogul cu publicul, ca mod de validare și îmbunătățire a demersului creativ.

Aceste căi de dialog vor fi productive pentru scena culturală și cea educațională, întrucât procesele creative și rezultatele efective ale atelierelor vor pune în lumină gradul de interes al adolescenților pentru latura lor creativă și vor contura perspectiva lor asupra provocărilor pe care le aduce adolescența, făcându-le mai ușor de înțeles pentru părinți și profesori.

Vă invităm să călătoriţi alături de zmeii noştri şi să ne urmăriţi pe blogul Academiei de Creativitate şi pe paginile noastre de Facebook şi Instagram.

Călătoria zmeilor, emoţia exprimată prin cuvânt şi formă

Zmeii, aceste creaturi puternice, au stârnit imaginarul colectiv încă din timpuri imemoriale. O poveste cu zmei promite o aventură epică, provocatoare, magică, este o evadare într-un tărâm al miturilor şi viselor.

Mai sunt însă zmeii atractivi pentru copiii ajunşi la vârsta adolescenţei? Am spune că nu. Chiar şi ei s-ar gândi la alte personaje mult mai actuale. Îi provocăm însă să se identifice cu aceste fiinţe mitice şi să pornească alături de Asociaţia pentru Creativitate într-o călătorie pe tărâmuri fantastice – “Călătoria zmeilor”.

Adolescenţa este o vârstă a formării, supusă multor turbulențe, în care se conturează personalitatea viitorului adult. Este și o vârstă propice educării gustului pentru literatură, o etapă în care se face legătura între cărțile copilăriei și cele de ficțiune adultă. Ne dorim ca pe tărâmul zmeilor, tinerii să găsească motivaţia de a citi într-o eră dominată de digital, să îşi dezvolte o identitate a lecturii. 4 „zmei scriitori” ne vor îndruma paşii în această lume şi ne vor invita că citim şi să ne exprimăm emoţiile:

  • Adina Popescu, regizor şi scriitor. “Doar un zbor în jurul lumii” este prima ei carte, apărută în 1999. De atunci, a publicat “Miriapodul hoinar şi alte poveşti”, “Mari poveşti româneşti pe înţelesul celor mici”, “Aventurile lui Doxi în benzi desenate”, “O istorie secretă a Ţării Vampirilor”, “Povestiri de pe Calea Moşilor”.
  • Radu Vancu, poet, prozator, eseist, profesor univeristar. Printre volumele sale amintim: “Epistole pentru Camelia”, “Monstrul fericit”, “Sebastian în vis”, “Amintiri pentru tatăl meu”, “Frânghia înflorită”, “Psalmi”, “Kaddish”, “Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015”, “Transparența”, “Răul. Jurnal 2016-2020”, “Shilluk”, “Regele Piticuț”
  • Gabriel Cărtărescu reprezintă generaţia tinerilor scriitori. A debutat cu volumul “Mâine o să fiu fericit”, volum care a adunat numeroase aprecieri
  • O. Bobe, scriitor, scenarist. Printre cărţile sale se numără: “Bucla”, “Darul lui Moş Crăciun”, “Cum mi-am petrecut vacanţa de vară”, “Centrifuga”, “Contorsionista”, “Cartea neisprăvirii”.

În “Călătoria zmeilor”, literatura face echipă cu ceramica. Scrisul este poate descoperirea cu cel mai mare impact asupra dezvoltării omenirii, după cea a focului, iar ambele sunt profund legate de ceramică. Scrierile, cărţile şi obiectele de ceramică au păstrat şi transmis mai departe memoria umanităţii. Pe de altă parte, lutul este o adevărată cale de transfer a emoţiilor. Ceramica devine o artă cu valenţe terapeutice, reuşind să redea stări, trăiri, contribuind la dezvoltarea armonioasă, autocunoaştere şi creşterea stimei de sine. Dialogul literar va fi astfel dublat de atelierele de ceramică, iar adolescenţii vor avea posibilitatea să se exprime prin multiple metode verbale şi non-verbale.

Ceramistele Georgiana Cozma, Bianca Boeroiu, Lucia Lobonț şi Romana Mateiaş ne vor purta pe tărâmul modelajului în lut, ne vor dezvălui tehnici, ne vor învăţa să ne adaptăm limbajul şi emoţiile pentru a descoperi ce anume funcţionează în realizarea viziunii artistice a fiecăruia. La finalul proiectului, lucrările realizate de elevi vor putea fi apreciate în cadrul unei expoziţii organizată într-o galerie de artă.

„Călătoria zmeilor” este un demers care promovează cultura ca resursă a învățării în formarea adolescenților și schimbarea perspectivei tinerilor față de literatură, care ne dorim să fie parte integrantă din viața lor, nu doar ceva pasager. Proiectul își propune astfel să dezvolte mai multe tipuri de dialog, plecând de la dialogul dintre cele două arte: scris și modelaj, pentru povești convingătoare, prin dialogul dintre tineri și autori/ceramiști, pentru apropierea de lectură și lucrul efectiv pe creațiile tinerilor. Parteneri în acest proiect ne sunt două unităţi şcolare bucureştene: Liceul Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” şi Şcoala Gimnazială Nr. 150. Acest demers al Asociaţiei pentru Creativitate este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Vă invităm să ne urmăriţi pe:

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100060538154490

https://www.facebook.com/asociatiaptcreativitate

Instagram: https://www.instagram.com/asociatiapentrucreativitate

O poveste spusă-n lut – “Călătoria zmeilor”

 

“Călătoria zmeilor” este o poveste spusă altfel. Este povestea fiecărui copil imaginată şi transpusă prin materialul cel mai apropiat de natura umană – lutul. Ideile, gândurile, sentimentele, trecute prin filtrul lecturii, au devenit pe tărâmul zmeilor forme, expresii ale creativităţii copiilor aflaţi în călătoria transformatoare către viaţa de adult.

Proiectul “Călătoria zmeilor”, derulat de Asociaţia pentru Creativitate, a propus adolescenţilor din două şcoli bucureştene (Liceul Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” şi Şcoala Gimnazială Nr. 150) să pornească, alături de scriitorii şi artiştii vizuali invitaţi, într-o lume magică, în care literatura şi ceramica au creat un dialog inedit. Animaţi de ideile scriitorilor Radu Vancu, T.O. Bobe, Adina Popescu şi Gabriel Cărtărescu, copiii au avut libertatea să îşi exprime trăirile prin intermediul lutului. Atelierele de ceramică le-au oferit aşadar ocazia să se descopere, să experimenteze, să încerce noi modalităţi de expresie, îndrumaţi de ceramistele Lucia Lobonţ, Bianca Boeroiu, Georgiana Cozma şi Romana Mateiaş.

Munca lor s-a concretizat într-o serie de obiecte care sunt expuse în aceste zile la Centrul de Arte Vizuale, din str. Măcelari Nr.1, şi pe care vă invităm să le admiraţi. Vernisajul expoziţiei a adunat copii, părinţi, profesori şi artişti, iar emoţia s-a citit pe chipul tuturor.

“Călătoria zmeilor” este un proiect special pentru că a reuşit să evidenţieze calitatea celor două fenomene culturale de a se completa atât de armonios. Cuvântul şi obiectul din lut stau la baza dezvoltării umanităţii, sunt izvoare ale istoriei şi modalităţi expresive ale unui individ sau ale unei societăţi. Prin îmbinarea celor două arte, copiii noştri au devenit zmei cu puteri nebănuite şi au reuşit să însufleţească lutul, transformându-l în tot ceea ce şi-au imaginat. Dincolo de dezvoltarea abilităţilor motorii şi a coordonării senzoriale, “copiii au transpus în tangibil ceea ce populează lumea lor imaginară” (Bianca Boeroiu), “au creat în trei dimensiuni desenele, picturile sau poveştile lor” (Lucia Lobonţ), “au experimentat și savurat versatilitatea lutului prin transformările care au loc sub presiunea degetelor” (Romana Mateiaş) şi “au exprimat emoţii pe care poate nu au ştiut să le numească” (Georgiana Cozma).

Demersul Asociaţiei pentru Creativitate promovează cultura ca resursă a învățării în formarea adolescenților și schimbarea perspectivei tinerilor față de literatură, care ne dorim să fie parte integrantă din viața lor, nu doar ceva pasager. Pe de altă parte, “Călătoria zmeilor” promovează ideea de dialog între arte, ca motor de dezvoltare educaţională, iar interesul stârnit în rândul copiilor ne îndreptăţeşte să credem că astfel de modele reprezintă căi viabile de învăţare şi creştere culturală.

Le mulţumim tututor actorilor implicaţi în realizarea acestui proiect: scriitorilor şi ceramiştilor, Şcolii Gimnaziale Nr. 150, Liceului Teoretic “Dimitrie Bolintineanu”, Centrului de Studii Vizuale, partenerilor media şi Administraţiei Fondului Cultural Naţional, cofinanţator al proiectului.

*

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.