Dragi mamici de pitici,
Tot citind presa de specialitate dau peste articole care ma fascineaza si care sunt foarte utile pentru dezvoltarea copiilor nostri. Probabil au la baza experienta proprie a unor mamici. Un astfel de articol ne este recomandat de suntparinte.ro. Acestia ne invata cum sa ne educam copiii astfel incat acestia sa constientizeze care este valoarea banilor. Si pentru ca educatia financiara este de preferat sa inceapa de la cele mai fragede varste, iata cateva sfaturi din partea specialistilor de la SuntParinte.ro care speram sa va fie de folos:
1) Cea mai simpla modalitate de a-l invata pe copil despre bani: jocul.
Copiii prescolari sunt interesati de jocuri simple si amuzante: ii poti propune sa sorteze diferite monede in functie de marime sau culoare, sa construiasca turnuri din ele sau sa arunce monede una peste alta. In acest timp, vorbeste-i despre ce valoare are fiecare moneda.
2) Ce pot sa spuna parintii copilului prescolar despre bani:
- Banii sunt de forme si marimi diferite. Pot fi de metal – moneda sau de hartie- bancnota.
- Ce inseamna valoarea banilor poate fi inteles mai usor daca ii explici in termeni de “Cate mere poti sa cumperi cu aceasta bancnota/moneda?”
- Banii sunt folositi pentru a cumpara obiecte din magazine sau pentru a plati anumite “servicii”: doctorul, facturile etc.
- Fiecare tara are o moneda specifica. La noi, aceasta se numeste “leu”, dar in alte tari exista alte tipuri de monede. (In SUA, dolarul, etc.)
- Ce inseamna salariul si cum se obtin banii. Cand ii povestesti despre modul in care se castiga banii, mentioneaza si faptul ca oamenii mari muncesc nu doar pentru bani, ci si pentru ca realizeaza activitati care le fac placere.
Odata cu inceputul scolii, copiii incep sa inteleaga conceptul de numar si sa socoteasca, fiindu-le mai usor sa foloseasca banii.
3) Prima suma de bani pe care o primeste: prima ocazie de a invata cum sa gestioneze banii
- Prima data cand ii dai bani copilului tau, ajuta-l sa-i organizeze. Daca primeste o suma mare de bani cadou, permite-i sa o pastreze el si sa isi asume responsabilitatea pentru ea. Intreaba-l ce ar vrea sa cumpere cu ei si daca isi doreste mai multe obiecte, ajuta-l sa decida pe care il va cumpara. Incurajeaza-l sa pastreze o parte din bani si pentru alte obiecte pe care si le doreste.
- Este bine sa aiba un loc special unde sa isi pastreze banii, pe care il poate alege el.
- Excursiile sau taberele in care pleaca singur sunt bune ocazii de a invata cum sa isi gestioneze banii pe care ii va lua cu el.
Educatia financiara a copiilor si a adultilor, in cele mai multe cazuri, continua toata viata. Este important insa ca primele lectii sa fie invatate din copilarie, in mediul sigur al familiei, prin activitati distractive si interesante.
Tu cum l-ai invatat pe copilul tau despre valoarea banilor?
Incepand din aceasta vacanta, i-am dat Mariei bani de buzunar: 10 lei in fiecare duminica (Maria are 7 ani si jumatate). Am invatat-o sa tina evidenta banilor : noteaza intr-un carnetel de cate ori primeste sau cheltuieste bani, calculand de fiecare data cati bani are. In acest fel face si un pic de matematica.
Fetita mea isi strange acum banutii intr-o pusculita din lut pe care a facut-o alaturi de Alina si ceilalti copii la Academia de Creativitate pentru copii. Este tare mandra cand aude zarnaitul monedelor in pusculita si asteapta cu nerabdare pana reuseste sa stranga o suma de bani ca sa-si cumpere ceva. Oricum, am remarcat utilitatea pusculitei ca mijloc de a-si pune banii de-o parte si de a-i administra responsabil. Recomand pusculitele, mai ales pe cele creatie proprie 🙂
As completa si cu faptul ca trebuie sa stie ce implica insusirea banilor “nemunciti”, eventual sustragerea unor sume de bani (nu cred ca acest lucru se face doar la o varsta anume..!) Felicitari pentru articol! Multumesc!