Artificii de culori, vopsele și texturi, multă inspiraţie şi timp petrecut alături de cei dragi. Vorbim despre Sărbătoarea Paştelui şi minivacanţa care se apropie cu paşi grăbiţi.
Știm cu toții ce presupune Paştele în tradiţia românească, așa că vă propunem să ne îmbarcăm într-o călătorie imaginară în jurul lumii și să descoperim împreună obiceiurile pascale de pretutindeni. ,,Împachetaţi-vă bagajele” (eliminați celelalte preocupări și aşezaţi-vă confortabil) şi să pornim!
Prima oprire este în Ungaria, unde, în a doua zi de Paşte, are loc „Stropirea”, obicei cunoscut şi sub numele de ,,Scufundarea”. Băieţii stropesc fetele cu parfum sau cu apă parfumată, ca mai apoi să ceară un sărut. Îşi urează noroc unii altora, iar băieții primesc în dar ouă vopsite. Conform tradiției, apa sau parfumul funcționează ca un leac împotriva bolilor.
În Grecia, mai exact în insula Corfu (,,insula de smarald“) , în dimineața de dinaintea Paștelui, are loc evenimentul ,,Aruncarea de oale” – localnicii aruncă oale și tigăi de la geamurile locuințelor. Prin acest obicei, locuitorii insulei salută primăvara şi se pregătesc pentru un început nou, care să le aducă noroc.
Continuăm aventura noastră în vest, mai precis în Germania, unde Paștele este probabil sărbătoarea preferată a elevilor: în această perioadă, ei au aproximativ trei săptămâni de vacanță. O tradiţie specifică Germaniei este decorarea ,,copacilor de Paşte”. Copăcei (sau doar ramuri) sunt împodobiți cu ouă vopsite de către copiii din toată ţara. De asemenea, în regiunile din nord, localnicii organizează un mare foc de Paște, care simbolizează arderea rămăşiţelor iernii şi a sentimentelor negative.
Ne oprim pentru un scurt popas în Franța. Aici iepuraşul de Paşte este „înlocuit” cu peşti şi clopoţei. Peştii poartă denumirea de „Peşti de aprilie” și îşi fac apariţia în casele locuitorilor încă de la 1 aprilie (ziua păcălelilor), când copiii încearcă să îi păcălească pe adulţi, lipindu-le pe spate hârtii în formă de pești.
Părăsim granițele Europei și ne îndreptăm spre Australia, unde Paştele marchează sfârşitul verii (şi nu al primăverii, aşa cum suntem obişnuiţi). Dacă în Franţa, ,,iepuraşii” sunt peştii şi clopoţeii, în Australia, cangurul Bilby este cel care transformă Paștele într-un prilej de mare bucurie pentru cei mici. În fiecare an, în această perioadă, sunt comercializaţi ,,bilbies” de ciocolată, iar profitul din vânzarea lor este folosit pentru protejarea cangurilor.
Ultima oprire a călătoriei noastre este în Statele Unite ale Americii. Datorită diversității culturale care există in SUA, Paștele este sărbătorit în diferite moduri, de la parade cu personaje şi costume cât mai colorate, până la împodobirea şi decorarea cât mai fistichie a caselor şi a pieţelor. De asemenea, în fiecare an, Casa Albă găzduiește ,,Easter Egg Roll”. În cadrul acestui eveniment, sunt organizate adevărate „vânători de comori”, în care micuţii pornesc în căutarea ouălor de ciocolată aduse de iepuraş.
Însă călătoria a luat sfârșit și a venit timpul să ne întoarcem acasă…
Suntem curioși să aflăm, voi cum vă pregătiți pentru Paște? Care sunt tradițiile în familia voastră și cum le reinterpretați, astfel încât să le stârniți curiozitatea juniorilor? Noi confecționăm felicitări pentru cei dragi, ornamente pentru masa de Paște și alte decorațiuni care să înveselească atmosfera. Aici puteți găsi câteva idei creative care să le stârnească imaginația copiilor și să le dezvolte abilitățile motorii fine.
Andra Lică
* Pentru multe informații despre obiceiurile pascale din alte țări, continuați lectura aici și aici.
** Sursă imagine: Easter Around the World desktop wallpaper by wallpaperswide.com