Dragii noștri,
În luna august, Academia de Creativitate este în vacanță! Dar nici nu a trecut primul weekend liber, că noi deja ne gândim la revederea din toamnă, când vă vom întâmpina cu o serie nouă de ateliere creative pentru micuții artiști!
Desigur, nu puteam intra în vacanță fără a vă oferi câteva sugestii de activități creative în care îi puteți implica pe cei mici, vara aceasta. Fie că plecați la munte, la mare sau rămâneți în oraș, nu uitați de beneficiile timpului petrecut în aer liber:
– le dezvoltă musculatura și coordonarea
– le îmbunătățeste sistemul imunitar, crescând nivelul de vitamina D în corp (care protejează împotriva problemelor de inimă și a diabetului)
– reduce stresul și stările de anxietate
– le dezvoltă imaginația și încrederea în sine
– contribuie la dezvoltarea abilităților sociale (juniorii învață cum să se joace cu alți copii pe care abia i-au cunoscut – de exemplu, în parc – cum să împartă și să negocieze)
Așa că hai să vedem cum ne putem încuraja juniorii să fie creativi, în vacanță!
Ce spuneți de niște desene pe asfalt? În plus, dacă jucați X și 0 într-un mediu nou, departe de hârtie și creion, îl va ajuta pe cel mic să-și dezvolte orientarea în spațiu și coordonarea.
Copiii adoră să fie gălăgioși și să se murdărească! La evenimentul Street Delivery de anul acesta, noi le-am propus juniorilor să picteze cu tălpile și palmele, și au fost extrem de încântați! Puteți face și voi asta, folosind coli mari de hârtie sau un cearceaf mai vechi pe care îl puteți spăla. Dacă inițiați o sesiune de pictură cu tălpile în parc, cei mici își vor găsi rapid noi prieteni, țopâind împreună prin culoare.
Dacă tot suntem la capitolul „țopăială”, ce spuneți dacă, împreună cu juniorul vostru, confecționați o coardă colorată? Nu vă trebuie decât o sfoară groasă și capace de markere colorate, găurite. De asemenea, puteți folosi pungi colorate, din plastic.
Hai să profităm de temperaturile ridicate și să le explicăm celor mici stările de agregare ale apei! Puneți la congelator niște baloane pline cu apă, în care ați inserat câte o jucărie. Înlăturați apoi balonul și scoateți globurile de gheață afară. Cum reacționează cei mici când observă cum apa își schimbă textura și starea? Dar când descoperă jucăria supriză dinăuntru?
Cu siguranță, copiii vor fi încântați să-și creeze podoabe folosind materiale din natură. Coronițe din crengi și flori de câmp, coliere din scoici sau inele și brățări din frunze – totul este posibil cu puțină imaginație!
Pietrele, pe cât de rigide par la prima vedere, pe atât de prietenoase vor deveni, dacă le facem cunoștință cu pensule pline de culoare.
De asemenea, nu uitați că sportul este foarte important în dezvoltarea copiilor, așa că ajutați-i să descopere ce li se potrivește cel mai mult. Noi vă recomandăm echitația deoarece îi ajută pe cei mici să se familiarize cu animalele și natura. Căluții si poneii de la Poveste cu Cai sunt foarte prietenoși!
Iar acum, pe final, iată recomandarea noastră pentru o activitate de vacanță, „de interior”: vizita la muzeu.
Fie că este vorba de un muzeu de știință, de istorie (naturală) sau de artă, acesta este mediul ideal în care copiii pot acumula informații noi, pe care deseori le consideră plictisitoare, la grădiniță sau la școală. Nu vă lăsați dezamăgiți dacă muzeul pe care vreți să-l vizitați nu organizează întâlniri pentru juniori sau nu există dispozitive interactive care să le atragă atenția! Puteți chiar voi să organizați o vizită activă – ce spuneți de o vânătoare de comori? Veți înțelege mult mai bine din acest video, filmat la muzeul de artă Stedelijk din Amsterdam, Olanda.
Vă dorim o vacanță plină de creativitate și relaxare!
*În afară de fotografiile de la Street Delivery (arhivă Academia de Creativitate), imaginile au fost preluate de pe platforma www.pinterest.com; menționăm că nu deținem drepturi asupra niciuneia.
Raluca Dumitrescu