Răzvan este cel care găsește fonturile, culorile și semnele potrivite pentru a transmite vizual mesajul Academiei. În discuția de mai jos, ne vorbește despre cum decurge procesul de creație și ce ateliere noi și-ar dori să organizeze pentru cei mici.
Care este rolul tău la Academie?
Lucrez cu plăcere la acest proiect din momentul în care se afla în faza de concept, preluând toată responsabilitatea vizuală a acestuia. Aş putea să mă numesc graficianul echipei, dar îmi place să spun că rolul meu este să traduc într-un mod jucăuş, prin culori şi semne grafice, mesajul serios al Academiei.
Ce înseamnă creativitatea pentru tine?
Având în vedere faptul că figurez pe scena artelor vizuale de ani buni, creativitatea a ajuns să facă parte din modul meu de viaţă. Ea se reflectă în tot ceea ce fac, îmi place să nu o reduc doar la profesie şi atât. Să fiu creativ înseamnă să generez idei în permanență şi încerc să fiu mereu antrenat în acest sens prin lectură, jocuri vizuale de tot felul, discuţii, vise şi scenarii vis-a-vis de toate situaţiile în care mă aflu.
Ce te-a atras la acest proiect și ce-ai învățat făcând parte din echipă?
De obicei, mă atrag lucrurile complexe, iar inițiativa Academiei este unul dintre ele! Îmi place provocarea „zglobiu-serios”, „vesel-aşezat”,” jucăuş-sobru”, acest contrast între ceea ce este profund şi ceea ce transpare… De asemenea, mă încântă faptul că reacţia la ceea ce fac este mereu sinceră şi necontrolată. Copiii sunt cei mai fini evaluatori ai noştri şi nu poţi să nu fii sensibil la gândurile şi părerile lor!
Pe parcurs, am învățat din nou să împart, ca atunci când eram mic, să fiu sincer și foarte atent la detalii.
Mărturisește-ne câte ceva despre procesul de creație!
Spuneam că lucrez la acest proiect de la bun început, ceea ce este ideal pentru un designer. Pentru că am înţeles perfect conceptul, am pus umărul la conturarea lui, iar expresia vizuală a acestuia a venit într-un mod foarte natural. Fie că a fost vorba de website sau de un afiş pentru eveniment, am privit mereu din interior şi acest aspect este mai mult de jumătate din procesul de creaţie, efectiv. Culorile, compoziţia şi dinamica vizuală sunt „cuvintele” care exprimă crezul echipei şi le folosesc cu dăruire pentru a ajuta Academia să se facă văzută.
Cum te-a influențat profesional contactul cu Academia de Creativitate?
Este greu de trasat o direcţie clară în acest sens, dar ştiu că Academia m-a ajutat să nu îmi reprim tendinţa de a exalta cromatic o imagine ci, dimpotrivă, să înlătur cât mai multe clişee vizuale pe care meseria de graphic designer le impune de multe ori.
În tot ceea ce construiesc vizual pentru Academie, ţin cont de reacţia celor cărora mă adresez, fie că sunt mari sau mici: le ascult mereu poveştile şi încerc să le înregistrez undeva pentru că ştiu sigur că îmi vor folosi în viitor. Această acumulare de informaţii mă face să creez un câmp vizual pentru toată lumea. Uneori dur, alteori mai blând, în tot acest timp, Academia, prin munca mea, şi-a exprimat vizual atât pretenţiile, cât şi intenţiile.
Ce ți-ai dori să implementezi pe viitor, în cadrul Academiei?
Mi-ar plăcea să organizez un curs de artă contemporană pentru copii, dar care să parcurgă firul istoric al modernismului şi postmodernismului. Mai mult, vreau să semnalizez nevoia de fotografie, performance (teatru, dans) şi alte activităţi bazate pe expresia corpului într-un spaţiu constrâns de o mentalitate uşor bătrânicioasă.
În general, îmi doresc ca Academia să aibă un traseu ascendent şi idelile promovate aici să fie preluate de un număr cât mai mare de părinţi, să putem forma o generaţie de copii independenți şi încrezători în ei înşişi.
Răzvan este artist cu experienţă bogată în domeniul vizual, foarte prezent pe scena artei contemporane. Este licenţiat în “Pictură” al Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, deţine un master în “Grafică” şi o activitate intensă expoziţională în ţară şi în străinătate. Pasiunile sale sunt în strânsă legătură cu arta şi creativitatea: fotografia, filmul, teatrul, designul.