Astăzi vă invităm să o cunoașteți pe Irina, care se joacă, cântă și dansează cu cei mici, în diminețile de luni și miercuri.
Cum ai început colaborarea cu Academia?
Am ajuns să fac parte din echipă absolut întâmplător. Rulam mouse-ul pe Facebook și apare o postare a unei cunoștințe cum că se caută voluntari în cadrul unui proiect pentru copii. Sunt casnică și mi s-a părut interesant domeniul, mai ales că am și eu doi copii și, deci, niscaiva experiență. Am aplicat și așa am îneput colaborarea.
Cu timpul, s-a conturat și rolul meu în cadrul echipei. Am devenit asistent programe. Practic sunt asistenta Alinei la programul de playgroup și susțin sesiunile de Muzică & Mișcare și cea de Muzică & Jocuri. Adică dansez, cânt și mă joc cu micuții. Ce poate fi mai frumos?!
Ce înseamnă creativitatea pentru tine?
Păi, creativitatea a fost al doilea element care m-a atras la proiect, pe lângă copii. Creativitatea, pentru mine, este libertate, joacă și culoare.
Cum e să lucrezi cu juniorii?
Ca să folosesc o metaforă, momentele petrecute la Academie sunt ca niște bule de oxigen și energie prin spuma asta a vieții de zi cu zi.
Din experiența ta de la playgroup, ce le place copiilor cel mai mult să facă?
Am observat că cei mici devin foarte deschiși și încrezători în ei înșiși atunci când lucrăm cu plastilina, desenăm sau facem decupaje într-un mod cât mai liber și jucăuș. Nu există o strictețe, o rigurozitate a activităților, sunt încurajați să facă ce le place, iar lucrul acesta îi încântă și le deschide apetitul și așa se implică cu drag.
La ce sunt cel mai receptivi? Cel mai mult le place țopăiala pe muzică. Sunt foarte bucuroși că au învățat, prin repetiție, mișcările specifice anumitor melodii și dansează pe „coregrafie” cu entuziasm.
Cum te-a influențat faptul că ești deja mamă în ceea ce faci la Academie și ce-ai învățat nou?
Cunoștințele acumulate acasă m-au ajutat în activitățile de la playgroup. Căci copiii mei sunt deja mari, 7 ani și jumătate; și experiența trăită cu ei, în primii lor ani de viață, m-a ajutat să interacționez ușor cu micuții de la Academie.
Am învățat, în schimb, ce înseamnă playgoup. Habar nu aveam că există așa ceva. Este minunat. Le-ar fi fost util și copiilor mei înainte de grădiniță. Socializarea, colectivitatea, schimbul de jucării, jocul împreună cu alți copii și mâncatul unei salate de fructe împreună sunt niște elemente foarte importante pentru o integrare armonioasă într-o grupă de copii. Aici, la Academie, aceste lucruri se întâmplă. Adulții sunt împreună cu puii lor și știu când e momentul să înceapă să facă câte un pas înapoi astfel încât copilul să devină din ce în ce mai independent. Totul se întâmplă treptat și armonios.
Ce-ți dorești pe viitor, vis a vis de Academie?
Mi-ar plăcea să facem activități cu cei mici și mai departe, adică în cadrul grădinițelor, cel puțin pentru grupele mici. Poate o împletire de muzică, creativitate, manualitate și joc. Îi ajută foarte mult la acomodarea într-un colectiv nou. Două-trei ore de astfel de activități pe săptămână i-ar mai destinde un pic, iar socializarea ar veni de la sine.
Irina a început colaborarea cu Academia în iunie 2013. Este o mămică de 32 de ani, pasionată de filme, grădinărit și design interior, care își dedică cu bucurie timpul copiilor ei.