Un copil schimbă toate aspectele vieții părinților: fizic, psihologic, sexual, social și financiar. Responsabilitățile cresc iar dinamica în familie este diferită.
Conform Gottman Relationship Institute, un cunoscut centru de cercetare și pregătire pentru terapia de cuplu din statul Washinghton, SUA, timp de trei ani de la nașterea copilului, 70% din cupluri experimentează o decădere semnificativă în calitatea relației lor.
Ce reprezintă aceste statistici și ce pot face partenerii pentru a-și îmbunătăți relația?
O explicație are fi că multe perechi sunt surprinse de provocările care apar odată cu nașterea celui mic. Partenerii adeseori nu conștientizează perioada dificilă de tranziție de la cuplu la o familie cu trei membri. Evoluția relației lor nu corespunde cu așteptările pe care le au. Mai mult, unii parteneri nu discută în detaliu ce își doresc de la viitor și de la familie, astfel încât adeseori apar sentimente de frustrare.
Intimitatea, atât emoțională cât și sexuală, este un factor crucial în viața de cuplu, fără de care partenerii se vor depărta unul de celălalt. O relație în care nu există intimitate va deveni în timp „fără viață”. Deși intimitatea este atât de importantă, de ce pentru mulți dintre noi (re)dobândirea acesteia este o adevărată provocare?
În primul rând, din cauza fricii de refuz: adeseori partenerilor care nu au deplină încredere unul în celălalt le este teamă să nu fie criticați sau respinși dacă își împărtășesc adevăratele sentimente. Apoi, este posibilitatea nefamiliarității cu propriile sentimente: dacă nu înțelegi exact ceea ce simți sau de ce ai nevoie, cum poți împărtăși cu cel de lângă tine? În al treilea rând, poate fi vorba despre neputința verbalizării sentimentelor: dacă nu găsești cuvintele potrivite pentru ceea ce simți, preferi să nu te destăinui deloc. Nu în ultimul rând, să recunoaștem, mulți ne așteptăm ca partenerul să știe deja ce se întâmplă în interiorul nostru: însă el nu ne poate citi gândurile și nu va acționa așa cum ne dorim.
Intimitatea poate fi redobândită în primul rând, prin comunicare eficientă. Deși este deja clișeic să spunem că o bună comunicare este cheia relațiilor de succes, acest lucru este adevărat! Gândiți-vă că atunci când discutați despre sentimente și dorințe, de fapt împărtășiți cine sunteți ca indivizi și cine sperați să deveniți.
O atmosferă deschisă și sinceră necesită, de asemenea, angajament, respect și sinceritate din partea amândurora. Este important să știți că puteți conta unul pe celălalt și că amândoi aveți ceva de zis atunci când vine vorba de educația copilului, alegerea prietenilor de familie, resursele financiare sau filmul pe care urmează să-l vizionați. Relația de cuplu n-ar trebui să fie o luptă de putere (vom aborda acest subiect din nou într-un viitor articol despre ce putem face când avem păreri diferite vis a vis de educația juniorului), ci să implice respect reciproc.
Discutați cât mai des despre schimbările care au avut loc în interiorul partenerului vostru după apariția copilului.
Adesea, femeile simt că și-au pierdut libertatea și venirea pe lume a celui mic le-a transformat brusc imaginea de sine. De asemenea, partenerul care decide să lucreze mai mult pentru ca celălalt să rămână acasă cu cel mic, resimte de obicei presiunea financiară și este prins la mijloc între așteptările colegilor de birou și ale celui de acasă. Acesta poate fi acuzat că nu face treabă în casă, că se întoarce târziu de la serviciu sau că nu este proactiv cu cel mic. Discutați aceste probleme și nu uitați că există doar perspective diferite și nu răspunsuri corecte sau greșite.
Iată niște sfaturi despre cum puteți planifica timpul astfel încât să aveți momentele voastre de tandrețe și intimitate:
- Dacă vreți să vă plimbați în oraș, puteți începe cu o oră sau două pentru a-l obișnui pe junior să fie singur, fără voi. După ce se va familiariza cu ieșirile voaste, puteți pleca pentru o întreagă seară sau un weekend. În cazul în care o persoană din familie nu poate avea grijă de cel mic cât sunteți plecați, de ce nu îl lăsați unor prieteni care au și ei copii sau la părinții unui coleg de grăniță/școală? Astfel, rămânând datori ca data viitoare voi veți petrece timp cu cei mici, vă veți stimula și prietenii care au copii să se îngrijească de relația lor de cuplu.
- Cumpărați-vă din timp bilete la un spectacol de teatru sau la film. Faptul că le-ați achitat deja, vă va impulsiona să respectați planul.
- Stabiliți o zi săptămânală de film acasă – dacă sunteți prea obosiți să rezistați unui film de două ore, începeți să vizionați împreună un serial. Un episod nu durează mai mult de o oră și vă ajută să mențineți entuziasmul pentru fiecare seară de film.
- Dacă ne concentrăm atât de mult pe ritualul de culcare a celui mic (îi citim, ne îmbrățișăm și vorbim despre planurile de a doua zi), de ce nu am acorda la fel de multă atenție și momentului în care noi mergem la culcare? Chiar dacă adormiți la ore diferite, încercați să petreceți timp în aceeași cameră, iar când unul dintre voi se duce la culcare, creați-vă un obicei din a vă îmbrățișa și a petrece timp împreună.
Dacă simțiți că sunteți egoiști sau iresponsabili când planificați timp doar pentru voi doi, amintiți-vă că este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru copiii voștri. Relația dintre parteneri constituie fundația familiei: doi părinți care se iubesc și au grijă unul de celălalt vor crea un mediu afectuos pentru copilul lor.
Vă lăsăm în compania acestui video, în care terapeutul Esther Perel discută cum putem menține vii dorința și atracția dintre parteneri, pornind de la nevoia atât de securitate, cât și de surpriză pe care toți dintre noi o avem.
Voi ce sfaturi aveți despre menținerea intimității în cuplu?
De asemenea, vă recomandăm articolul How Can I Improve Intimacy in My Marriage?
Imaginea a fost preluată de aici.
Raluca Dumitrescu